Na velké gastropárty pod širým nebem předvede svou show například Zdeněk Pohlreich či hvězdy soutěže Masterchef Česko Veronika "Besky" a Pavel Berky. Svůj kuchařský um na olomouckém výstavišti rozehrají také top šéfkuchař Marek Ihnačák či legenda české kuchyně Pavel Sapík.

V nabídce kromě degustací špičkových tuzemských menu nechybí ani kvalitní vinařství či produkce minipivovarů. Hrát bude cimbálovka, ale na podiu to rozjede například i Děda Mládek Illegal Band nebo stand-up komik Lukáš Pavlásek.

V plné síle se v Olomouci představí Národní tým kuchařů a cukrářů. Co takhle dát si králičí hřbet s hořčičnou omáčkou, presovaný bůček a bramborové rösti s pečeným zelím nebo telecí hřbet s lanýžovou nádivkou a celerovým pyré?

Restaurant U Sapíků bude zase servírovat lososový Gravlax s chřestem a citronovým curdem, telecí se smržovým sosem nebo kančí pršut s okurkami cornichons.

Kuchařský rondon oblékne na festivalu také Marcel Ihnačák a tým jeho restaurace, kterým pod rukama budou vznikat pochoutky jako žabí stehýnka balená v pancette nebo petrželový krém caramel.

Další fantastické menu chystá i Zdeněk Pohlreich a jeho tým v Café Imperial ve spolupráci s kuchaři z vyhlášené Valoria Restaurant. Servírovat se bude třeba grilovaná chobotnice s wasabi omáčkou nebo halibut s lanýžovou omáčkou nebo Thai Surf & Turf, tygří krevety, chashu pečený bůček s kimchi majonézou.

„Šéfkuchař Filip Töpfer a jeho Extrémní catering nebude na festivalu poprvé, nicméně menu bude opět originální,“ říká ředitel festivalu Petr Jirásek. K ochutnání budou fermentované listy kaktusu, trhané maso ze zebry, krokodýlí ceviche nebo kousky holubího masa restované na skořicovém másle v polévce z dýně pečené na žhavých kamenech. 

Mezi hvězdami gastronomického nebe se rozhodně neztratí ani moravské podniky. V Olomouci si festivalové menu přichystal tým Mutant Fast Food Catering,Bistro Helen, Maso v housce nebo GRILL PUB Pod Lipami.

Fresh Festival Olomouc PROGRAM | VSTUPENKY on-line