Lékaři využívají přístroj při chirurgických a traumatologických operacích. Takzvané C rameno má výškově nastavitelné otočné rameno a je vybaveno zesilovačem rentgenového obrazu. „Umožňuje zvětšit obraz a zobrazit operační pole v libovolných projekcích podle potřeby operujících lékařů,“ uvedla primářka radiologického oddělení šternberské nemocnice Dagmar Nedvědová.

Přístroj se využívá při operacích zlomenin horních a dolních končetin, rovněž při některých operacích v oblasti břicha a při operačních zákrocích na močových cestách. Během zákroků využívají lékaři rentgenové záření k ověření polohy správné polohy, například různých fixujících materiálů.

Nové C rameno nahradilo starší typ, který se ve šternberské nemocnici využíval přes sedm let. Oproti předchůdci má větší rozlišovací schopnost. „Při zákrocích lékaři díky „C ramenu“ mohou sledovat celý průběh operace, například zavádění fixujícího kovového materiálu, na monitoru. Dění je rovněž dokumentováno a ukládáno v digitální podobě do paměti,“ popisovala přednosti novinky.

Pro pacienty je velkou výhodou snížení dávky záření a zvýšení bezpečnosti vyšetření. Digitální vybavení přístroje umožňuje další následné úpravy rentgenových snímků a jejich přenos do vnitřního informačního systému nemocnice.