Projekt přestavby rozária na volně přístupný rekreační prostor s ojedinělou sbírkou růží je připravený. Spolknout má celkem okolo 50 milionů korun, velkou část zaplatí Evropská unie.

Vizualizace nové podoby olomouckého rozária - vstupRevitalizace zchátralého areálu přinese nový vstup z ulice 17. listopadu, parter rozária bude doplněn o dřevěné „lehací" terasy a textilní stínění. Počítá se rovněž s obnovou nádrží a vodních ploch, v plánu je i kavárna s venkovní terasou a úprava cest.

Druhá největší expozice růží v republice, čítající na čtyři stovky druhů, zůstane zachována.

Proměna na etapy 

Radnice má v plánu postupnou proměnou v několika etapách. Ta první a zásadní s úpravou vstupu a hlavních ploch rozária měla začít už teď na podzim.

O zakázku za zhruba 25 milionů korun bez daně však podle radních překvapivě nebyl zájem.

„Bohužel, do soutěže na zhotovitele, která probíhala koncem prázdnin, se žádný uchazeč nepřihlásil. Rada města tak musela tuto veřejnou zakázku zrušit a vypsat znovu," vysvětlil náměstek olomouckého primátora Jan Holpuch.

„Nový termín pro podávání nabídek končí ve středu 29. října. Doufáme, že tentokrát budeme úspěšní a práce v rozáriu se budou moci rozběhnout co nejdřív," řekl náměstek Holpuch.

Vizualizace nové podoby olomouckého rozária - parter

Vizualizace nové podoby olomouckého rozária. Autor: Atelier zahradní a krajinářské architektury Zdeněk Sendler

Volně průchozí a zdarma 

Podle původních plánů mělo vyspravené rozárium sloužit lidem už příští rok v létě, termín se tak zřejmě o pár měsíců posune.

Po první etapě přestavby má být celý areál volně průchozí a přístupný bez vstupného. Na noc se však bude zamykat.

Ve vstupu najdou návštěvníci infocentrum, vedle bude dřevěná pergola s informačními panely a posezením. Beton překryjí dřevěné lehací plošiny.

V plánu je obnovení brouzdaliště a rozmístění sezónních plachet proti slunci, stejně tak se myslí na pikniky a grilování.