Polní ulice bude zavřená od křižovatky na příjezdu od Olomouce a Lipníku až po výjezd od čerpací stanice MOL. Auta tam nepustí skoro čtyři měsíce, od 11. března až do 30. června.

Tzv. pražská mozaika před historickou budovou oblastního ředitelství Správy železniční dopravní cesty v Nerudově ulici v Olomouci
Olomoučané žádají zachování unikátní mozaiky. Má ji nahradit beton
D55 s plánovaným obchvatem Krčmaně
Pozemky pro D55 u Krčmaně se už vykupují, podepsány jsou první smlouvy

Do Polní ulice najede kvůli stavbě mimoúrovňového křížení v Předmostí těžká technika hned po víkendu. Na den „D“ se připravují dopravní policisté i strážníci.

„Počítáme s tím, že bude Přerov beznadějně ucpaný, a proto máme na obou stranách styčné důstojníky, kteří vyšlou hlídky na ty nejkritičtější místa. Za městskou policii se budeme snažit, aby do centra nejezdila těžká nákladní doprava a kamiony nezničily střed města,“ řekl šéf přerovských strážníků Omar Teriaki.

V ulici Velká Dlážka bude hlídka téměř nepřetržitě, strážníci se ale zaměří i na další vytížené části města. „Doprava zhoustne i u hřbitova, kde si pohlídáme přechody pro chodce - zejména u škol. Proud aut bude v této části města nahusto a hodně nervózní,“ odhaduje.

V terénu budou hlídky policistů dopravního inspektorátu i strážníků.

„Monitoring budeme provádět na křižovatce Velká Dlážka - Polní - Lipnická, kterou považujeme za kritickou. Na hustý provoz by se měli řidiči připravit i v ulicích Velké Novosady, Kojetínská, Husova a Tovární. Šoférům radíme, aby se řídili dopravním značením a obrnili trpělivostí,“ doplnila mluvčí přerovské policie Miluše Zajícová.

Stadler GTW bude jezdit v Olomouckém kraj. Takto by vypadal po přelakování
Rozhodnuto bez soutěže: pro kraj budou jezdit vlaky ČD
Rondel u olomouckého Globusu - křižovatka D35
Kdy poleví kolony u Globusu? Dokončení obchvatu má termín, ale načekáme se

Autobusy "vyženou" parkující auta 

Aby v ulici Velká Dlážka, po které proudí nejvíce aut ve směru od Olomouce, nedocházelo ke kolizím, rozhodlo se město vést autobusovou dopravu v jízdních pruzích na okraji silnice. Tam ale nyní parkují auta.

„Na Velké Dlážce budou vyhrazeny jízdní pruhy pro autobusy a už od neděle 10. března zde začne platit zákaz zastavení,“ upřesnil Alexandr Salaba z oddělení dopravy přerovského magistrátu.

Řidiči mohou odstavit svá auta na bezplatném parkovišti u Strojaře, ale další plochy jsou i mezi samoobsluhou a bazénem. „Doprava do Předmostí je už teď špatná, a proto chceme ulevit alespoň autobusům,“ vysvětlil. 

Velkomoravská ulice v Olomouci
Chceme radar ve Velkomoravské a zákaz kamionů! Na Povlu podepisují petici
Mosty u Vinar a Čekyně, které jsou součástí dálnice D1 mezi Lipníkem a Přerovem.
Most mezi Přerovem a Olomoucí je hotový, auta tam ale ještě nepustí

První týden MHD zdarma

První týden uzavírky Polní ulice budou navíc Přerované cestovat městskou hromadnou dopravou zdarma.

Podle odhadů odborníků bude nejhorších prvních pět dní - do doby, než se situace ustálí.

„Kamiony nad 12 tun upozorní značení už na dálnici, aby do Přerova vůbec nesjížděly. Vozidla do 12 tun mohou využít objízdné trasy kolem Přerova. Dá se ale očekávat, že kolony budou tak dlouhé, že si dopravci sami naplánují objízdné trasy tak, aby se městu vyhnuli,“ soudí Alexandr Salaba.

Ilustrační foto
Velká oprava průtahu Šternberkem začne letos
Mosty u Vinar a Čekyně, které jsou součástí dálnice D1 mezi Lipníkem a Přerovem, jsou před dokončením.
Dálnice D1 Lipník - Přerov významně pokročila. Zřejmě otevře v termínu

Kolony on-line

Mít přehled o tom, co se aktuálně děje na silnicích Přerova, bude pro řidiče k nezaplacení - a proto se město rozhodlo zajistit on-line přenos z těch nejkritičtějších úseků přehledovými kamerami.

„Kamery umístíme na frekventované křižovatky Velká Dlážka - Polní, ale i u hřbitova, na Komenského a Palackého ulici. Budou na šesti místech ve městě, aby řidiči viděli, jak to tam vypadá,“ uvedl radní pro dopravu Tomáš Navrátil (ANO).

Dopravní policisté budou podle něj řídit dopravu na křižovatce u Lidlu ručně. Monitorován bude ale i železniční přejezd u Dluhonic.

„Dopravci, kteří se potřebují dostat do Přerova, musejí respektovat objízdné trasy. Pokud vjedou do zákazu, čeká je pokuta,“ konstatoval.

Okolí Heyrovského a Janského ulice na olomouckém sídlišti Povel
Na "Heyráku" se zastavil čas. Na revitalizaci sídliště nemá město peníze
Ilustrační foto
Průtahy s východní tangentou: radnice tlačí na urychlení stavby

Upraví semafory

Aby byl provoz ve městě plynulejší, dojde k úpravě semaforů.

„Firma AŽD Praha, která provádí servis křižovatek v ulicích Polní-Velká Dlážka a Tržní-Velké Novosady, Komenského-Palackého, zajistí nezbytná opatření. Není vyloučeno, že se v průběhu akce bude nastavení křižovatek opakovaně upravovat - a to tak, aby pružně reagovaly na změny v hustotě dopravy,“ uzavřel provozní náměstek AŽD Praha Jan Panáček.