Hasiči nezjistili na místě žádnou závadu v elektroinstalaci, a tak pracovali se dvěma verzemi události. Požár mohl někdo úmyslně založit, anebo ho způsobil některý z elektrospotřebičů. Ani jednu variantu se nepodařilo potvrdit.

„Žádnou látku urychlující hoření policejní pes na místě nenašel. Nedá se ale vyloučit založení požáru dřevem a novinami. To samozřejmě nezanechá stopy,“ řekl vyšetřovatel hasičů Břetislav Obšil.

Znalecký posudek na elektrospotřebiče, které hasiči v objektu dolní stanice našli, například vysílačky na nabíječkách, také souvislost s požárem nezjistil.

„Stoprocentně ale ani tuto příčinu vyloučit nelze, protože tam mohl být jiný spotřebič, o kterém nevíme a který při požáru shořel,“ řekl Obšil. Dodal, že případ bude zřejmě odložen.

Požár vypukl 26. února. Plameny zpozorovali ze silnice krátce před půl šestou ráno lesní dělníci, kteří jeli autem do práce. Ti také přivolali hasiče.

Více: Ve skiareálu Přemyslov shořela strojovna. Sezona skončila

Společnosti Desná, která areál 22. prosince 2007 uvedla do provozu, způsobil požár škodu za 17 milionů korun. Shořelo kompletní vybavení dolní stanice včetně dřevěného objektu, hydrauliky a rozběhového pásu. Oheň zničil také jednu sedačku a vyměnit je nutné celé lano, na němž jsou sedačky zavěšeny.

„Od pojišťovny jsme dostali zálohu, takže jsme mohli zahájit stavbu nového objektu, tentokrát už zděného. Letní provoz, který jsme měli původně v plánu, ale nepřipadá v úvahu, protože kamiony s náhradními díly lanovky dorazí až v polovině září. I tak jsme rádi, že se rakouskému výrobci, který staví lanovky po celém světě, podařilo vsunout nás tak brzy do výrobního programu,“ uvedl ředitel Desné Jaroslav Podzimek.

Dodal, že nebýt požáru, první sezona na Přemyslově by zcela naplnila očekávání. Výkonný zasněžovací systém soustředěný na modrou sjezdovku ji pokryl takovou vrstvou sněhu, že by se tu dalo lyžovat do poloviny dubna.

Poslední zbytky sněhu roztály na svahu až v půlce května. Ušlý zisk z přerušené sezony Desné nikdo nenahradí.

Cyklisté si na služby lanovky, která je vyveze na Jelení skalku, budou muset počkat do příštího léta. Na prázdniny chce ale Desná otevřít alespoň bufet.