Mezi pětadvaceti stánky se čile obchodovalo, lidé se vyptávali na složení nabízených výrobků a se síťovkami korzovali od řezaných květin přes sklenice s medem až k sirupům a moštům.

Kolem jedenácté hodiny už někteří farmáři neměli co prodávat, protože zájem o jejich zboží byl obrovský.

Zákazníci si pochvalovali, že se trhy do středu krajské metropole po letech vrátily.

Už Kateřinskou ulicí, která ústí na Dolní náměstí, proudilo nezvyklé množství lidí. Přímo na náměstí to šumělo hlasy nakupujících a prodávajících, atmosféru dokreslovaly na živo hrané lidovky.

U některých stánků se tvořily fronty. Jedna z nich byla také u kádě s rybami.

„Chtěla bych dva pstruhy. Prosím očistit a rovnou vykuchat,“ přála si Hana Malá z Olomouce.

Rybář Jiří Klimeš z Tovačova nemeškal a ihned zalovil v kádi s rybami. V síti uvízli dva pstruzi, velikostí ideální na pánev.

Mladá žena za ně zaplatila sto dvacet korun a spokojeně mířila s úlovkem k dalšímu stánku.

Kromě pstruhů si mohli lidé vybrat sumce, kapra, tolstolobika nebo amura.

Kolem desáté hodiny už se ale v kádi nemrskala jediná štika, která byla v nabídce za necelé dvě stovky za kilo masa.

„Příště jich dovezu určitě víc. Netušil jsem, že bude o ryby tak velký zájem,“ přislíbil Klimeš.

Hanácké farmářské trhy. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Kozí sýr byl hned pryč

Zájem měli nakupující také o domácí sýry. Kozí, ovčí i kravské s různými příchutěmi mizely z pultů jeden za druhým.

„Bohužel kozí už není, ale můžu vám nabídnout výborný kravský,“ odpovídal na dotazy zákazníků Navot Laufer z kozí farmy Střemeníčko a dával lidem kousky k ochutnání.

„Vezmu si tři sta gramů. Přivezete příště víc kozího? Chtěla bych ho od vás zkusit,“ ptala se Kamila Studená, která přijela na trhy ze Šternberka.

„Když přesvědčíte naše kozy, aby více dojily, tak určitě. Ale vážně. Pokusíme se. Je za tím mnoho práce a zvířata nedopujeme chemikáliemi, aby více dojila,“ popsal Laufer.

I u dalších stánků se lidé vyptávali, z čeho je zboží vyrobené, jak dlouho vydrží a jestli jim může pomoci se zdravotními obtížemi.

Včelař Jan Kubeš z Olomouce, který vlastní přes dvě stě padesát včelstev, zde lidem doporučoval tmavé medy na lepší vykašlávání.

„Velmi dobře voní. Zákazníkům ale radím, aby druhy střídali,“ podotkl Kubeš. Zavařovací sklenici o objemu sedm deci prodával kolem sto čtyřiceti korun.

Hanácké farmářské trhy. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Tvarůžkové moučníky, pštrosí guláš

Vůně čerstvých uzenin lákala hned ke dvěma řeznickým stánkům.

Tlačenky, ovary, jelita, jitrnice, klobásy, uzená masa a další dobroty končily v síťovaných taškách zákazníků.

„Koupila jsem si tlačenku, kousek ovaru a jelítkový prejt. Trhy se mi líbí, v Olomouci dlouho chyběly. Ještě by tu mohla být zelenina a ovoce, ale chápu, že není zrovna sezóna,“ popsala Helena Kvapilová z Olomouce.

Kromě sirupů, džemů, moštů, octů, olejů, slaného i sladkého pečiva, domácích nudlí, řezaných květin a dalšího zboží si zde lidé mohli koupit i různé speciality.

Okusit mohli tvarůžkové moučníky, hanácké koláče a vdolky nebo pštrosí guláš, sádlo, škvarky, klobásy i paštiky.

Hanácké farmářské trhy. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Spokojená provozovatelka

Přímo na místě čilý ruch sledovala ostřížím zrakem také provozovatelka trhů Markéta Záleská.

„Jsem ráda, že přišlo tolik lidí. Libí se mi, že se ptají prodejců na složení potravin a jejich výrobu,“ popsala Záleská.

„Některé zboží bylo za chvíli vykoupené. Budeme proto s prodejci jednat, aby ho příště dovezli více,“ doplnila..

Lidé mohli nakupovat na prvních trzích až do 16 hodin. Dolní náměstí oživí znovu příští pátek a pak každý následující až do konce října.