Zároveň se pozastavil nad lhostejností ostatních motoristů.

„Ocenění si moc vážím. Neváhal bych pomoci znova. Je to moje práce, která mě baví a připadá mi to jako povinnost každého,“ reagoval oceněný muž, který slouží u hasičského záchranného sboru v Jeseníku.

Roman Grosič se tehdy zrovna vracel z rehabilitace. Marodil se zády. V Šumperské ulici v červnu probíhaly práce na silnici a provoz řídil semafor.

„Stáli jsme a když se kolona rozjela, viděl jsem, jak v protisměru jede cyklistka. Najednou zmizela. Přibrzdil jsem a uviděl, jak leží na zemi, částečně na chodníku, částečně v příkopě. Vedle ní ležela značka, kterou jako by přerazila tělem při pádu,“ popisoval záchranář.
Snažil se rychle dostat na odstavné parkoviště vzdálené asi 20 metrů.

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu v Olomouci
VIDEO: Vánoční strom v Olomouci už svítí, trhy začaly

„Ostatní jeli dál, i když museli vědět, že se něco stalo,“ vzpomínal.

Poté, co zastavil, běžel za zraněnou ženou a zjišťoval její stav.

„V tu chvíli zastavilo ještě jedno auto, pomohli mi, zavolali záchranku. Žena dýchala, ale nebyla při vědomí, štípl jsem ji, načež se probrala a stěžovala si na bolest břicha, které měla mírně nafouklé. Nechal jsem ji v poloze, která jí byla příjemná až přijela záchranka,“ líčil muž.

Nehoda se stala před víkendem, po kterém se hasič dozvěděl, že čtyřicátnice utrpěla vážné vnitřní poranění. V nemocnici nakonec strávila dva měsíce. Byl se tam za ní podívat, zeptat se, jak se daří.

"Sháněla se po mně, chtěla mi poděkovat. Říkala, že viděla kolonu, které se chtěla vyhnout a jak se snažila dostat na chodník, zavadila asi pedálem o obrubník a spadla na dopravní značku,“ vzpomínal, jak žena nehodu popisovala.

Nehoda u Luké, řidič s dítětem skončil na střeše
Počasí nepřeje řidičům, na silnicích spousta bouraček

Tehdy byl mimo službu a sám měl zdravotní problémy. Přesto nezaváhal.

„Překvapilo mě, jak ostatní jeli dál. Až na dvě ženy, které mi přišly pomoci, nikdo se vůbec nezajímal, co se cyklistce stalo,“ pozastavoval se.