V pátek bude zpočátku oblačno až polojasno, jen ojediněle se objeví přeháňky.

Od západu se však postupně obloha zatáhne a na většině území Olomouckého kraje bude pršet, přechodně i vydatněji. Mohou se objevit i bouřky. Nejvyšší odpolední teploty ještě vystoupají ke 20 stupňům Celsia.

V sobotu už bude zataženo s deštěm, místy i vydatnějším. „Během dne slábnutí a ustávání srážek a místy protrhávání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 14 až 10 stupňů Celsia a nejvyšší denní 11 až 15,“ informovala Marie Glofáková z ostravského regionálního předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

V neděli rtuť teploměru ještě o něco klesne. Nejnižší noční teploty k 9 až 5 stupňům Celsia. Přes den nebude o moc tepleji. „Nejvyšší denní teploty budou 8 až 12,“ sdělila meteoroložka.

V neděli bude zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky. „V nejvyšších polohách hor i smíšené nebo sněhové,“ informovala.

Extrémní závod štafet Bobr Cup v Litovli
Bobr Cup 2020 zrušen! Pořadatelé řeší, jak pokrýt finanční ztráty

Praděd zažil sníh i v červenci

Sníh na konci září ovšem není konkrétně na Pradědu žádným překvapením. Na nejvyšší kopec Moravy a Slezska se v minulosti snesly sněhové vločky i v létě.

„Chlapi, co dělají na vysílači, pamatují, že zhruba před 20 lety poslední týden v červenci napadlo snad 20 centimetrů sněhu. Do druhého dne nevydržel,“ popisoval již dříve Deníku Tomáš Hrazdil, provozovatel hotelu pod vysílačem.

Vloni spadly první 2 centimetry 13. listopadu a předloni 22. října pokryl vrchol poprašek, který ale vlivem teplot nad nulou mizel před očima. O 3 dny později spadlo dalších, zhruba 5 centimetrů.

Podzimní Flora Olomouc 2019
Podzimní Flora láká na dobroty, rozkvetlé památky i cukráře Maršálka

Příští týden se vrátí slunce

V pondělí 28. září by pak mělo být zataženo až oblačno, místy přechodně i polojasno. Může zapršet. Nejnižší noční teploty klesnou na 8 až 4 a přes den se zvednou na 11 až 15.

Od středy do pátku předpověď pro celou Českou republiku avizuje přes den polojasno až skoro jasno a teploty postupně až 17 až 21 stupňů Celsia.