Na jeho pohřeb přišly do Městského domu, který se proměnil v obřadní síň, tisíce lidí. Mnozí si vystáli dlouhou frontu, aby se mohli se zpěvákem rozloučit.

Pavel Novák se stal populárním v šedesátých letech, kdy ho jeho hlas s nezaměnitelnou barvou katapultoval na hudební výsluní a stal se známou tváří televizních obrazovek.

Vystupoval po boku hvězd české pop music - Karla Gotta, Heleny Vondráčkové a dalších. V roce 1967 si dokonce vyzpíval bronzového Slavíka.

Přerované na něj byli právem hrdí - i proto, že své rodné město nikdy nezapřel a hlásil se k němu.

Život v Praze, který by mu otevřel cestu k ještě větší slávě, vyměnil za rodinu a pouto k Moravě.

I proto má i dnes skladba s tímto názvem takovou sílu. Vedle Pihovaté, Malinké, Nádherné lásky nebo Vyznání patří k jeho nejslavnějším hitům.

Morava. Pavel Novák

Zdroj: Youtube

Devět let boje s nemocí

Pavel Novák bojoval se zákeřnou nemocí devět let. Dlouhé roky ho nezlomilo ozařování ani chemoterapie.

Svůj boj s rakovinou otevřeně líčil i ve svých knihách, které psal v posledních letech života. Vážné nemoci podlehl v přerovské nemocnici 11. února 2009.

„Všichni jsme věděli, že je vážně nemocný. Pak ale přišla tvrdá realita a došlo nám, že už tady Pavla nikdy mít nebudeme,“ vzpomíná pamětník Bohuslav Přidal, který pomáhal před deseti lety zařizovat smuteční obřad v Městském domě.

„Nečekal jsem, že na pohřeb přijde tolik lidí, a že se fronta potáhne od Městského domu až k pasáži. Překvapila mě také obrovská solidarita lidí a to, že ani nereptali, když museli tak dlouho stát venku v zimě, aby mohli uctít jeho památku. Nikdy předtím ani nikdy potom jsem nic podobného nezažil. Všechny květiny jsme po skončení obřadu vyskládali na chodník, který vedl od obřadní síně,“ poznamenal.

Zdroj: Youtube

Nezdolnou vitalitu a sílu rvát se s těžkou nemocí obdivovali všichni jeho přátelé a Pavel Novák ji snad nejlépe vyjádřil slovy:

„Uplakávat nemá cenu, je lepší jít do toho zpříma s odkrytým hledím a s úsměvem,“ popsal kdysi v rozhovoru pro Přerovský a hranický deník svůj boj s vážnou nemocí.

Zdroj: Youtube

Odkaz žije

V jeho hudebním odkazu pokračuje i syn Pavel Novák mladší, kterému se podařilo zachovat tradici koncertů na Štědrý den v Přerově, kterou kdysi jeho otec založil.

Naposledy zpíval Pavel Novák Přerovanům 24. prosince 2008 - jen dva měsíce před svou smrtí.

„Táta už tehdy nebyl v té formě, v jaké by si přál, ale chtěl hrozně zpívat. Asi sám cítil, že je to jeden z jeho posledních koncertů. On si ten koncert prosadil přes naše obrovské varování a nevoli. Tehdy jsem ho nechápal, ale dnes už ano. Protože on cítil poslední možnost, jak se lidem ukázat, a jak si to s nimi ještě užít. Dnes si říkám, že to udělal správně,“ řekl Pavel Novák.

Zdroj: Youtube

Pavel Novák v datech
Pavel Novák se narodil 10. března 1944. Původní profesí byl učitel, ale už v mládí si zvolil dráhu muzikanta.

Začínal jako gymnazista ve studentské kapele Dixieland XI, byl spoluzakladatelem Synkopy a později vystupoval s kapelou VOX.

V šedesátých letech patřil k předním osobnostem české populární hudby a v roce 1967 si vyzpíval bronzového Slavíka. Pavel Novák byl nejen zpěvák, skladatel a textař, ale pořádal i výchovné koncerty pro děti ze škol v celé republice.

V posledních letech svého života se věnoval i publikační činnosti a vydal celkem šest knih.

Olomoucký kraj mu udělil Cenu v oblasti kultury a obdržel i Cenu města Přerova - Medaili J. A. Komenského.