Následně zadiskutabilní volbusklidilkritiku svých kolegů. Ti teď sepsali petici, ve které se veřejně distancují od způsobu volby a poslali ji rektorovi Univerzity Palackého.

Přečtěte si:Nový děkan dal zřejmě hlas sám sobě

„Většina členů akademické obce je proti té volbě. Poškozuje dobré jméno fakulty i univerzity, a proto petice vlastně vznikla. Chodí za námi lidé z jiných fakult a říkají nám, co se to u vás děje, vždyť je to ostuda. Chceme říct, nám nenadávejte. A proto se tímhle seznamem od toho činu distancujeme,“ řekl jeden z koordinátorů petice Michal Bartoň. Kandidát na děkana Ivo Beneda ale o petici nic neví.

„Nejsem o petici informován, takže vám v tuto chvíli k tomu nemohu nic říct. Je to překvapivá informace,“ uvedl Beneda. Podle Bartoně, který na právnické fakultě působí na katedře Ústavního práva, nemá Beneda na fakultě podporu od většiny zaměstnanců fakulty.
„On podporu nemá, a to ve většině učitelské části akademické obce. Navíc jakmile by ho rektor jmenoval do funkce děkana, tak svůj mandát v akademickém senátu ztrácí, protože děkan nemůže být v senátu,“ pokračoval Bartoň. Benedu by tak zastoupil náhradník, ale podle Bartoně není žádný z náhradníků jeho příznivcem a Ivo Beneda by tak okamžikem jmenování ztratil většinovou podporu senátu.

„Člověk, který nemá většinovou podporu senátu, podle mě není legitimní kandidát. Nejen že je neetické dát si hlas, ale není to ani politicky prozíravé. Protože chce-li být děkanem, musí mít většinovou podporu v senátu. A do budoucna to povede k obrovské nestabilitě fakulty. Senát má ze zákona řadu pravomocí a může se stát, že mu senát nic neschválí,“ uvedl Michal Bartoň. Petici, na které je kolem čtyř desítek hlasů, už organizátoři poslali rektorovi. Hlavní rozhodnutí, zda navrženého kandidáta na děkana jmenuje či nikoli, je teď pouze na rektorovi.

„Bez ohledu na petice a anonymní dopisy, které přicházejí, bude rektor posuzovat situaci v závislosti od toho, zda kandidát na děkana předloží koncepci rozvoje fakulty a garanci oborů na fakultě. Bude se snažit situaci posuzovat nezávisle podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a na základě přesvědčení o tom, že se má fakulta nějakým způsobem rozvíjet, a garance je ve složení vědecké rady a v podpoře hlavních garantů jednotlivých oborů,“ řekl prorektor pro záležitosti vnějších vztahů Univerzity Palackého Jakub Dürr.

Souvisejicí článek: Nejmladší děkan na světě opouští funkci