„Zdravotní stav dívky je dobrý. Nyní je bez subjektivních potíží,“ vyjádřila se lékařská ředitelka Marie Marsová.

Dívka se zřejmě nakazila na jazykovém kurzu v zahraničí.

Podle mluvčího prostějovské nemocnice Tomáše Želazka byla studentka do čtvrtého července na jazykovém kurzu v Anglii. Po návratu domů se u ní objevila zvýšená teplota, výrazná únava, ztížené dýchání.

"Na doporučení lékaře byla šestého července hospitalizovaná v prostějovské nemocnici. Zdravotníci ihned provedli testy, které potvrdily přítomnost viru pandemic H1N1. Národní referenční laboratoře Praha tuto diagnózu nyní potvrdily,“ informoval Želazko.

„Zdravotní stav dívky je dobrý. Nyní je bez subjektivních potíží,“ vyjádřila se lékařská ředitelka Marie Marsová s tím, že by měla být v nejbližších dnech propuštěna do domácího léčení.

První případ prasečí chřipky v Olomouckém kraji potvrdila i krajská epidemioložka Růžena Halířová.

„Všechny předchozí testy skončily negativním výsledkem. Žádné speciální opatření ale nechystáme,“ uvedla.

Podle ní se nemoc projeví do týdne. Lidé se ale nemusí bát, že by se od dívky nakazili.

„Po návratu domů s ní nikdo nebyl v úzkém a déle trvajícím kontaktu,“ dodala.

Dosud provedli lékaři v Olomouckém kraji celkem pět vyšetření s negativním výsledkem, mimo jiné i z Prostějovska. Naposledy u dvou turistů ze Šumperska a Přerovska, kteří se vrátili z mexického Cancúnu a muže ze Šumperska, který pobýval v Indii.

Celkově se jedná již o dvacátý případ nákazy v České republice. Tím prvním byl po květnovém návratu z New Yorku devětadvacetiletý pilot Českých aerolinií.

Nejlepší prevencí je podle odborníků dodržování základních hygienických návyků. To znamená zakrýt si pusu při kýchnutí, používat jednorázové kapesníky a mýt si ruce před každým jídlem.

Jiří Možný