Po symbolickém „pohřbívání“ praxí v minulém týdnu, kdy léčili s černou páskou na rukávu, se rozhodli přitvrdit.

Dva dny před sněmovními volbami. Vadí jim nárůst byrokracie a podfinancování oboru, který stojí v první linii českého zdravotnictví.

„V Olomouckém kraji máme 279 členů a předpokládáme stoprocentní účast,“ informovala Jarmila Ševčíková, krajská předsedkyně Sdružení praktických lékařů.

„Připojí se praktici, kteří ve sdružení nejsou, a ambulantní specialisté. Ti buď zavřou zcela ordinaci, nebo vyvěsí leták s body, kde vysvětlujeme, proč jsme nuceni protestovat,“ dodala.

Tragická nehoda jeřábu u dolní nádrže přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně
VIDEO: Převrácený jeřáb po tragédii stále visí nad vodou

Ve městěch i na venkově

Protestovat se bude v krajském městě i na venkově.

„Zavřou praktici ve Šternberku, Litovli, Bohuňovicích, Nákle,“ vyjmenovávala Ševčíková.

Lékaři v minulých dnech informovali své pacienty, proč ve středu neotevřou praxe a na dveře vyvěsí leták s vysvětlením a kontakty pro akutní případy, které nepočkají do druhého dne.

„Naši pacienti situaci chápou a vědí, že se bijeme za ně, aby zůstala zachována dostupná primární péče,“ sdělila.

V Olomouci zavře řada praktiků nejen pro dospělé. Podle Ševčíkové se k protestu připojují i praktičtí lékaři pro děti a dorost.

„Ve středu neordinujeme. Pacientům jsem situaci vysvětlovala a jejich podporu mám. Na dveřích budeme mít leták, kde bude srozumitelně vysvětleno, proč se uchylujeme k protestu,“ potvrdila olomoucká praktická lékařka pro dospělé Helena Stárková.

Burza práce na olomouckém výstavišti Flora
Floru zaplnila burza práce, nejvíc táhly supermarkety

To je snad vyhlášení války!

Dva dny před volbami nebude ordinovat odhadem třetina ambulantních specialistů a praktických lékařů v České republice.

„Stávající politickou reprezentaci primární péče nezajímá. Věříme, že po volbách budou naše požadavky vyslyšeny. A pokud ne, nelze vyloučit, že protesty nezopakujeme,“ uzavřela Helena Stárková.

Praktici varují, že ambulantní péče mele z posledního. Vedení resortu zdravotnictví podle nich primární péči přehlíží a přidává hlavně nemocnicím.

„Pan ministr neuznává primární péči a podle toho rozděluje peníze. Při současném ekonomickém růstu jsme požadovali navýšení plateb, ale nedostaneme nic, naopak v návrhu úhradové vyhlášky na příští rok je dokonce meziroční pokles. To je snad vyhlášení války!“ kritizovala Věra Katzerová, litovelská praktická lékařka a šéfka okresního sdružení praktiků na Olomoucku.

Rentgen. Ilustrační foto
Olomoucká fakultka nechá po neštěstí prohlédnout všechny rentgeny

Pohotovost
Dětská lékařská pohotovostní služba je zajištěna v budově Dětské kliniky Fakultní nemocnice Olomouc. Dospělí pacienti se v neodkladných případech mohou obrátit na Oddělení urgentního příjmu v chirurgickém komplexu fakultní nemocnice. Nemocnice nebude kvůli protestu praktiků personálně posilovat.

„Na podobné situace jsme zvyklí, naposledy jsme ji zažili v pátek 29. září, kdy ordinace praktických lékařů byly mezi státním svátkem a víkendem v řadě případů uzavřeny. Máme ověřeno, že takový nápor zvládáme,“ ujistil mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Egon Havrlant.
Na Oddělení urgentního příjmu v průměru ošetří 200 pacientů denně. (tau)

Lékárny zavřou. Na 30 minut

Lékárníci dnes zavřou symbolicky na 30 minut. V době od 10.30 do 11.00 nebudou vydávat medikamenty, aby poukázali na to, že je ohrožena dostupnost lékárenské péče. Kritizují, že ministr zdravotnictví odmítl dorovnat příjmy lékárníků v úhradové vyhlášce pro příští rok.

„ V návrhu se v drtivé většině navýšily prostředky pouze do lůžkových oddělení, přestože jsou potřebné a mnohem efektivnější v ambulantním sektoru. Proto se lékárníci připojují v protestu k praktickým lékařům i ambulantním specialistům, aby upozornili na zvůli státních úředníků a na netransparentní systém financování zdravotnictví,“ stojí v prohlášení České lékárnické komory.