„Dá se říci, že pro praktické lékaře je to zásadní průlom, ale mělo to přijít dříve, jak jsme poukazovali. Promrhala se velká příležitost na jaře. Kdybychom měli Pfizera ještě v květnu, mohlo to mít jiný efekt. Tehdy byla jiná ochota se očkovat,“ poukázala krajská předsedkyně praktických lékařů Jarmila Ševčíková.

Ve své ordinaci v Bohuňovicích v úterý aplikovala několik třetích, posilujících dávek Comirnaty.

„Ale máme i zájemce o první dávku. Hlásí se nám. V tomto týdnu aplikujeme deset prvních dávek, o něco méně to bude v následujícím týdnu,“ dodala praktická lékařka.

Ilustrační foto
Obce na Olomoucku již ruší hromadné akce, kvůli sílící epidemii

Pro první dávku přicházejí do ordinace lidé z velké části pod tlakem nových okolností, kdy sílí epidemie koronaviru, ale hlavně končí bezplatné testování na covid, takže neočkovaným lidem se aktivity, včetně posezení v hospodě, od 1. listopadu prodraží.

„Každopádně těžiště je na praktickém lékaři, který své pacienty zná a ví, kdo spadá do rizika. A na jeho schopnostech vysvětlit přínos očkování. Někteří se bohužel přesvědčit nedají a nepomůže ani to, že již očkujeme Pfizerem, což naopak u jiných zájemců hraje významnou roli v rozhodování,“ popisovala.

V Olomouckém kraji na jaře očkovalo proti koronaviru na 250 praktických lékařů. Během letních měsíců počet klesl. Nyní, s dostupností vakcíny Comirnaty se podle Ševčíkové opět zvedne na jarní počty.

Odběr vzorku pro test na koronavirus. Ilustrační foto
Kolik za testy? Zájem o očkování v kraji roste, hygiena chystá kontroly

Podle mluvčího distributorské společnosti Avenier Martina Nesrsty probíhá distribuce Pfizera bezproblémově.

„Tento týden máme v závozu objednávky praktických lékařů z minulého týdne. Máme na to dimenzovanou distribuci, vše běží hladce,“ sdělil.

Praktici měli dostat vakcínu Pfizer již dříve. Termíny, kdy si na ni konečně sáhnou, se však opakovaně posouvaly hlavně kvůli problémům s dodáním této vakcíny přímo do ordinací.

Epidemie koronaviru v Olomouckém kraji zrychluje. Roste virová nálož v populaci. Sedmidenní incidence v přepočtu na 100 tisíc obyvatel v úterý poskočila z pondělních 306 na 318. Ukazatel je v rámci ČR druhý nejvyšší – po Moravskoslezském kraji. Nad 20 procent vzrostla sedmidenní relativní pozitivita indikovaných testů. Zvyšuje se počet pacientů v nemocnicích, z nichž většina se nenechala naočkovat proti koronaviru.

Ilustrační foto
Kontroly certifikátů u piva? Žádný problém, pár vteřin, míní olomoucký hostinský

Zájem o vakcínu v posledních dnech narůstá. V pondělí aplikovali zdravotníci v kraji 293 dávek. Před týdnem to bylo 151.

Celková proočkovanost v Olomouckém kraji je 52 procent. V populaci, kterou lze chránit očkováním, což je 12+ , činí zhruba 65 procent.