V polovině února během hodiny strávené nedělním výstupem na Praděd jsme zaznamenali pět horkovzdušných balonů, vrtulník, paraglidingové křídlo, čtyřmístnou Cessnu i dvojmístný Zlín Z. Žádné gripeny se tentokrát na nebi neukázaly. Ani záchranářský vrtulník, který v Jeseníkách transportuje zraněné turisty a lyžaře, tentokrát do vzduchu nemusel.

Zdroj: Deník/František Kuba

Přelet zimních Jeseníků v situaci, kdy na vrcholu Pradědu přes den panuje mráz čtrnáct stupňů pod nulou, je náročná výzva i pro zkušené balonové profesionály. Za méně extrémních podmínek provozovatelé balonů nabízí vyhlídkové lety balonem do Jeseníků také veřejnosti. Cena komerčního letu pro zvědavé vzduchoplavce začátečníky se pohybuje kolem 15 tisíc korun za letovou hodinu balonu.

Řeka Bečva v Hranicích  15. února 2021
Bečvu pokryly tisíce ker. Podívejte se na tu nádheru

Při létání balonem v zimních Jeseníckách je zárukou úspěchu nejen znalost meteorologie a termiky, ale také teplé sporní prádlo. Na termoprádle nesmí šetřit ani pilot padáku typu křídlo. Na startu se paraglidista rozběhne z kopce, a jakmile padák dostane do vzduchu, musí využít jeho schopnost klouzavého letu. Jak dlouho se udrží ve vzduchu, o tom rozhoduje jeho schopnost objevit nad krajinou stoupavé vzdušné proudy.

Zřícenina gotického hradu nad obcí Brníčko
OBRAZEM: Zřícenina hradu Brníčko má v zimě své kouzlo, tady jsou unikátní snímky

Nebylo žádným překvapením, když kolem vysílače na Pradědu zakroužila čtyřmístná Cessna. Vždyť jde o jedno z nejrozšířenějších letadel v Česku a nejvyráběnější letoun na světě. Od roku 1955, kdy vzlétla první Cessna, se objevila řada modifikací a vývojových variant. Jedno mají tyto malé dolnoplošníky společné: spolehlivost. Jsou ideální pro vyhlídkové lety.

V zahraničí patří k nejznámějším českým letadlům Zlín. Vždyť už v roce 1934 Jan Antonín Baťa založil společnost Zlínskou leteckou a.s., a pustil se do vývoje a výroby spolehlivých výcvikových letounů. Legendou se stal výcvikový Zlín Trenér, na kterém začínali piloti sportovní letecké akrobacie. V neděli jsme měli možnost pozorovat z Pradědu lehké letadlo Zlín typu Z 134 L.

Přírodní koupaliště Poděbrady u Olomouce v sobotu 13. února 2021
Plavky a brusle. Poděbrady obsadili bruslaři i otužilci, podívejte se

Americké výrobce letadel v Jeseníkách reprezentoval lehký čtyřmístný vrtulník Robinson R44 Raven, který je vybavený vybavený lyžinami místo klasického podvozku. Firma z Kalifornie ho vyrábí pro běžné komerční létání. Oblibu si tato helikoptéra získala hlavně příznivým poměrem cena/výkon.