VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pozor na grilování: lidé občas končí v nemocnici

Olomouc - Více práce mají lékaři ve Fakultní nemocnici v Olomouci. V prázdninovém období lidé totiž více trpí střevními potížemi. Je to hlavně kvůli vysokým teplotám a špatným úpravám jídel, která lidé v létě grilují doma na zahradách.

11.8.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Matej Slávik

Jedním z nejdůležitějších opatření je hygienická prevence.

„Lidé by měli obezřetně nakupovat a dobře tepelně zpracovávat veškeré suroviny. Radíme především používat nezávadnou vodu a suroviny. S tím je spojený například i led, který se často podává do nápojů právě v letním období. Pokud by byl ze závadné vody, může kontaminovat nápoje. Dále je důležité pečlivě omývat zeleninu a ovoce, tím se snižuje riziko přenášení mikrobů. Stejně tak důležité je důkladně uvařit hlavně maso, vajíčka a mořské plody, které potřebují speciální pozornost. Hlavně se musí pořádně tepelně zpracovat sekané maso, drůbež vcelku či velké kýty, a to aspoň v sedmdesáti stupních po dobu minimálně deseti minut,“ uvedla vedoucí odboru výživy Hygienické stanice v Olomouci Marie Procházková.

Zvýšení střevních potíží potvrzuje i tiskový mluvčí Fakultní nemocnice v Olomouci Egon Havrlant.

„Často se v posledních týdnech vyskytují případy střevních potíží. Na našem oddělení urgentního příjmu zaznamenáváme v průměru dva případy denně. Většinou jde o lehčí případy spojené s nedostatečnou úpravou potravin, a to například při grilování a podobně,“ doplnil.

Stejně tak jako příprava jídla je také důležité skladování.

„Po uvaření je velmi důležité ukládání potravin, a to při bezpečných teplotách. Není dobré jídlo skladovat při pokojové teplotě déle než dvě hodiny z důvodu rozšiřování mikrobů. Pokud jde o delší čas, je nutné oddělit suroviny syrové od tepelně zpracovaných. Syrové maso může mít mikroby, které se mohou přenést do tepelně zpracovaných potravin,“ doplnila Procházková.

Častou chybou je také nedodržování správné hygieny. „Doporučujeme udržovat čistotu, a to umýváním rukou, hlavně po toaletě. Také je důležité chránit potraviny před hmyzem, hlodavci a ostatními škůdci,“ dodala Procházková.

V létě je také časté zvýšení epidemických výskytů. Naštěstí dosavadní stav není zatím příliš mimořádný.

„V tomto období je riziko vysoké a to například při konzumaci zrajících sýrů, zmrzlin a podobně. Také se vyskytují cestovatelské průjmy, ale zatím je situace klidnější. Nejdůležitější je skladba jídelníčku, který by lidé měli přizpůsobit období. Při příznacích střevních potíží je také chybou nenavštívit lékaře. Lidé si potom průjmy a virózy léčí doma a to není dobré. Záleží na stavu imunity a na virovém agens – někdo se totiž může léčit dva dny a někdo třeba i týden,“ informovala vedoucí protiepidemického odboru Růžena Halířová.

11.8.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Brankář Sigmy Miloš Buchta
1 18

Buchta otevřeně o temné minulosti: Kvůli hazardu jsem dlužil 3 miliony

AKTUALIZOVÁNO

Počasí nepřeje řidičům, na silnicích spousta bouraček

FOTO / Mlhavé počasí a kluzké vozovky si vyžádaly od čtvrtečního rána na Olomoucku už několik dopravních nehod. 

Horáček se setkal s disidentem, který držel hladovku proti Zemanovi

Kandidát na prezidenta Michal Horáček v rámci své moravské tour navštívil v Lipníku nad Bečvou i někdejšího disidenta Tomáše Hradílka. Ten se v nedávné době zviditelnil svou hladovkou, kterou se pokusil přimět současného prezidenta Miloše Zemana, aby znovu nekandidoval na úřad prezidenta republiky.

Vánoční trhy v Olomouci otevírají. Tady je PROGRAM

Tradiční vánoční trhy slavnostně odstartují 23. listopadu v centru Olomouce. Na Horním náměstí se během 30 dní vystřídá více než 40 hudebníků, chybět nebude ani zpívání koled s Deníkem.

Sbírka na pokutu? Lidé vyjadřují solidaritu zvukaři z Lipníku

Solidaritu lidí z celé republiky vyvolalo zatčení zvukaře Jaroslava Hensla, kterého na mítinku prezidenta Miloše Zemana v Lipníku nad Bečvou odvedla policie k výslechu, protože pouštěl z okna písničku Marty Kubišové Modlitba pro Martu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT