Jedním z nejdůležitějších opatření je hygienická prevence.

„Lidé by měli obezřetně nakupovat a dobře tepelně zpracovávat veškeré suroviny. Radíme především používat nezávadnou vodu a suroviny. S tím je spojený například i led, který se často podává do nápojů právě v letním období. Pokud by byl ze závadné vody, může kontaminovat nápoje. Dále je důležité pečlivě omývat zeleninu a ovoce, tím se snižuje riziko přenášení mikrobů. Stejně tak důležité je důkladně uvařit hlavně maso, vajíčka a mořské plody, které potřebují speciální pozornost. Hlavně se musí pořádně tepelně zpracovat sekané maso, drůbež vcelku či velké kýty, a to aspoň v sedmdesáti stupních po dobu minimálně deseti minut,“ uvedla vedoucí odboru výživy Hygienické stanice v Olomouci Marie Procházková.

Zvýšení střevních potíží potvrzuje i tiskový mluvčí Fakultní nemocnice v Olomouci Egon Havrlant.

„Často se v posledních týdnech vyskytují případy střevních potíží. Na našem oddělení urgentního příjmu zaznamenáváme v průměru dva případy denně. Většinou jde o lehčí případy spojené s nedostatečnou úpravou potravin, a to například při grilování a podobně,“ doplnil.

Stejně tak jako příprava jídla je také důležité skladování.

„Po uvaření je velmi důležité ukládání potravin, a to při bezpečných teplotách. Není dobré jídlo skladovat při pokojové teplotě déle než dvě hodiny z důvodu rozšiřování mikrobů. Pokud jde o delší čas, je nutné oddělit suroviny syrové od tepelně zpracovaných. Syrové maso může mít mikroby, které se mohou přenést do tepelně zpracovaných potravin,“ doplnila Procházková.

Častou chybou je také nedodržování správné hygieny. „Doporučujeme udržovat čistotu, a to umýváním rukou, hlavně po toaletě. Také je důležité chránit potraviny před hmyzem, hlodavci a ostatními škůdci,“ dodala Procházková.

V létě je také časté zvýšení epidemických výskytů. Naštěstí dosavadní stav není zatím příliš mimořádný.

„V tomto období je riziko vysoké a to například při konzumaci zrajících sýrů, zmrzlin a podobně. Také se vyskytují cestovatelské průjmy, ale zatím je situace klidnější. Nejdůležitější je skladba jídelníčku, který by lidé měli přizpůsobit období. Při příznacích střevních potíží je také chybou nenavštívit lékaře. Lidé si potom průjmy a virózy léčí doma a to není dobré. Záleží na stavu imunity a na virovém agens – někdo se totiž může léčit dva dny a někdo třeba i týden,“ informovala vedoucí protiepidemického odboru Růžena Halířová.