VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pozor na grilování: lidé občas končí v nemocnici

Olomouc - Více práce mají lékaři ve Fakultní nemocnici v Olomouci. V prázdninovém období lidé totiž více trpí střevními potížemi. Je to hlavně kvůli vysokým teplotám a špatným úpravám jídel, která lidé v létě grilují doma na zahradách.

11.8.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Matej Slávik

Jedním z nejdůležitějších opatření je hygienická prevence.

„Lidé by měli obezřetně nakupovat a dobře tepelně zpracovávat veškeré suroviny. Radíme především používat nezávadnou vodu a suroviny. S tím je spojený například i led, který se často podává do nápojů právě v letním období. Pokud by byl ze závadné vody, může kontaminovat nápoje. Dále je důležité pečlivě omývat zeleninu a ovoce, tím se snižuje riziko přenášení mikrobů. Stejně tak důležité je důkladně uvařit hlavně maso, vajíčka a mořské plody, které potřebují speciální pozornost. Hlavně se musí pořádně tepelně zpracovat sekané maso, drůbež vcelku či velké kýty, a to aspoň v sedmdesáti stupních po dobu minimálně deseti minut,“ uvedla vedoucí odboru výživy Hygienické stanice v Olomouci Marie Procházková.

Zvýšení střevních potíží potvrzuje i tiskový mluvčí Fakultní nemocnice v Olomouci Egon Havrlant.

„Často se v posledních týdnech vyskytují případy střevních potíží. Na našem oddělení urgentního příjmu zaznamenáváme v průměru dva případy denně. Většinou jde o lehčí případy spojené s nedostatečnou úpravou potravin, a to například při grilování a podobně,“ doplnil.

Stejně tak jako příprava jídla je také důležité skladování.

„Po uvaření je velmi důležité ukládání potravin, a to při bezpečných teplotách. Není dobré jídlo skladovat při pokojové teplotě déle než dvě hodiny z důvodu rozšiřování mikrobů. Pokud jde o delší čas, je nutné oddělit suroviny syrové od tepelně zpracovaných. Syrové maso může mít mikroby, které se mohou přenést do tepelně zpracovaných potravin,“ doplnila Procházková.

Častou chybou je také nedodržování správné hygieny. „Doporučujeme udržovat čistotu, a to umýváním rukou, hlavně po toaletě. Také je důležité chránit potraviny před hmyzem, hlodavci a ostatními škůdci,“ dodala Procházková.

V létě je také časté zvýšení epidemických výskytů. Naštěstí dosavadní stav není zatím příliš mimořádný.

„V tomto období je riziko vysoké a to například při konzumaci zrajících sýrů, zmrzlin a podobně. Také se vyskytují cestovatelské průjmy, ale zatím je situace klidnější. Nejdůležitější je skladba jídelníčku, který by lidé měli přizpůsobit období. Při příznacích střevních potíží je také chybou nenavštívit lékaře. Lidé si potom průjmy a virózy léčí doma a to není dobré. Záleží na stavu imunity a na virovém agens – někdo se totiž může léčit dva dny a někdo třeba i týden,“ informovala vedoucí protiepidemického odboru Růžena Halířová.

11.8.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 17 000 Kč Prodavači potravinářského zboží Prodavač/ka maso, uzeniny, lahůdky - OLOMOUC. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Jedná se o řeznictví Procházka (PMU CZ, a. s.), v prostorách Penny Marketu ve městě OLOMOUC. , , Pracovní náplň: , • objednávání a příjem zboží pro prodejnu , • nábor prodavaček, jejich hodnocení a motivování , • celkové řízení chodu prodejny , • zodpovědnost za prezentaci zboží, čistotu prodejny a dodržování standardů , , Požadujeme: , • ideálně vyučení v oboru řezník nebo SŠ potravinářské technologie , • praxe v bourání a zpracování masa výhodou , • zkušenost s řízením menšího kolektivu , • znalost práce s PC , , Nabízíme: , • pracovní poměr na dobu neurčitou s pravidelně vyplácenou mzdou , • bonusy za plnění tržeb, zaměstnanecké nákupy, stravenky , • kreativní práci s lidmi , , V případě zájmu svůj životopis zašlete na akrajcova@prochazka.cz.. Pracoviště: Pmu cz, a.s., pracoviště olomouc, Dolní hejčínská, č.p. 390, 779 00 Olomouc 9. Informace: Andrea Krajčová, +420 416 856 370. Potravinářství - Potravinářství Potravinářský dělník 13 400 Kč Obsluha strojů na zpracování ovoce, zeleniny a ořechů (včetně sušení, konzervování a mražení) Obsluha strojů na zpracování ovoce, zeleniny a ořechů (včetně sušení, konzervování a mražení). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13400 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Místo výkonu práce: Olomoucká 988, Velký Bystřice., Požadujeme dobrý zdravotní stav, manuální zručnost a pečlivost, čistý trestní rejstřík., Jedná se o práci v potravinářském provozu - ruční balení a manipulace s ovocem a zeleninou, pracuje se v chladu a vestoje ve 12 hodinových směnách. , Směnnost: krátký - dlouhý týden, směny 6:30 - 18:30 hod. Zaměstnanecké výhody: podnikové stravování.. Pracoviště: Čerozfrucht s.r.o. - pracoviště velká bystřice, Olomoucká, č.p. 988, 783 53 Velká Bystřice. Informace: Romana Schejbalová, +420 585 504 113. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 18 000 Kč Prodavači potravinářského zboží Prodavač/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Řeznictví JAŠ, Janského č.p. 469/8, Olomouc (vedle pošty). Otevírací doba prodejny: Po – Pá od 8 – 17, Sobota od 8 - 11. Nástup: možný ihned. Kontakt je možný POUZE telefonicky., Druh smlouvy: Hlavní pracovní poměr na dobu neurčitou, 40 hodin týdně (3 měsíce zkušební doba)., Hrubý plat: nástupní plat 18.000 Kč, Požadujeme: , - praxe jako pokladní, - dobrý zdravotní stav, - platný zdravotní průkaz, - pracovitost, - příjemné vystupování, - spolehlivost, - zodpovědnost, Nabízíme: , - smlouvu na dobu neurčitou, - práce v příjemném prostředí. Pracoviště: Jaromír jaš - pracoviště jánského, olomouc, Janského, č.p. 469, 779 00 Olomouc 9. Informace: Anna Vysloužilová, +420 778 204 311. Gastronomie - Provozní pracovník 12 200 Kč Do firemní restaurace společnosti Nestlé v Olomouci přijmeme na ranní směnu novou posilu do týmu na pozici Pomocná síla do kuchyně. Náplň práce: pomocné práce v kuchyni a úklidové práce.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ministr kultury a olomoucký primátor Antonín Staněk na představení modelu SEFO od architekta Jana Šépky
1 33

Staněk: Na podobu SEFO by měla být soutěž, času je dost

Kůrovec řádí na Bradle - Moravském Blaníku.
20

Bradlo požírá kůrovec. Atraktivní cíl turistů se mění k nepoznání

Konvikt zaplnil knižní veletrh LITR

Jedinečný knižní veletrh mohli všichni příznivci literatury navštívit od pátku do neděle v Olomouci v areálu uměleckého centra Univerzity Palackého na Konviktu.

AKTUALIZOVÁNO

V domě vybuchl plyn, jeden člověk v sutinách zemřel, tři rodiny musely pryč

VIDEO/ Po poledni otřásl Mostkovicemi na Prostějovsku výbuch plynu. V rodinném domě, kde k tragédii došlo, zemřel jeden člověk. Dva zranění byli převezeni do nemocnice.

Zemřel malíř Libor Vojkůvka

V noci na sobotu zemřel malíř Libor Vojkůvka, který žil a tvořil ve Šternberku.

Strhující derby: Mora v našlapané plecharéně urvala s Kometou bod

FOTOGALERIE / Hokejové derby dvou neporažených týmů extraligy ukořistil úřadující mistr z Brna.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT