Deník udělal rekapitulaci, z níž plyne, že ničivé záplavy si vyžádaly celkem 50 obětí, přičemž na území Olomouckého a Zlínského kraje přišla o život více než polovina lidí. Dohromady 26.

Události, které měly tak tragickou dohru, se začaly odvíjet už začátkem prázdnin. Třetí stupeň povodňové aktivity byl na Bečvě u Valašského Meziříčí, na Bruntálsku a Jesenicku vyhlášen už 6. července. V jesenickém okrese si velká voda vyžádala jednu oběť. Starší žena z Písečné šla druhý den povodní po chodníku podél řeky. Ten už byl ale podemletý, žena se propadla do díry a proud řeky ji odnesl pryč.

Ulicemi Přerova se začala voda rozlévat v pondělí 7. července. Nefungovala elektřina, netekla pitná voda a jediná možnost zdravotní pomoci byla u provizorního heliportu, kde přistávali vrtulníky. Přímo v Přerově přišli o život dva lidé. V ulici Komenského strhl proud devatenáctiletého mladíka, kterého po opadnutí vody nalezli před vlakovým nádražím. Druhým zemřelým byl sedmdesátiletý důchodce, utopil se ve vlastním bytě.

Rudolf Hauser zasahuje při povodních v roce 1997 (hasič na člunu).
Povodně 1997: Několikrát šlo o život, ale úkol jsme splnili, vzpomíná hasič

Devět obětí v Troubkách

V pondělí 7. července v noci vtrhla povodňová vlna do Troubek. S nečekaně mimořádnou silou brala s sebou domy i lidské životy. Ještě tentýž den zahynula sedmasedmdesátiletá žena. Druhý den pak přišlo o život dalších osm lidí. „Rodiče tehdy ze strachu odešli k sousedům, jenže jejich dům podemlela voda a oba tam zemřeli. Kdyby zůstali doma, tak by tu dnes byli,“ vzpomíná Jana Brázdová, která při povodních ztratila své nejbližší.

Devět obětí vodní pohromy v Troubkách na Přerovsku dnes připomíná památník na návsi. Nejmladší byl čtyřiadvacetiletý mladík, nejstarší ženě bylo pětaosmdesát let.

Troubky ulice Loučky II. v červenci 1997
Troubky 1997: noc hrůzy, po které zůstaly jizvy na duši

Další mrtví

Na Šumpersku zemřelo během velkých záplav roku 1997 šest lidí. Ve Vernířovicích stál muž na náspu svého domu a spolu s hasičem sledoval řeku. Prudká povodňová vlna je ovšem oba smetla. Hasič se zachytil sloupu a lidé ho vytáhli, starého muže však voda odnesla. Pod rozbouřenou hladinou skončil i dvaapadesátiletý muž ze Šumperka, jenž se šel podívat, jak voda řádí v sousední Dolní Studénce. Stalo se mu to osudným. Mezi městem a obcí ho strhla velká vlna a ta jej zahubila.

V plné síle dorazila velká povoděň do olomouckého okresu 8. a 9. července. Přímo v Olomouci, kterou voda rozdělila na dvě části, nepřišel o život nikdo, na Olomoucku však během záplav zahynulo dohromady pět lidí.

Ve Zlínském kraji si povodňová katastrofa vyžádala jeden život. Mezi Otrokovicemi a Tlumačovem se ve čtvrtek 10. července utopil muž. Právě v Otrokovicích byla situace v rámci celého Zlínského kraje nejzávažnější.

Lidé ovšem neumírali jen při samotných záplavách. Některým se staly osudné jejich následky. Jen nedlouho po nejhorších dnech zemřela nejstarší žena tehdejšího přerovského okresu. Paní Anežku Steinerovou z Přerova z jejího domu evakuovali a stěhovali celkem na čtyři různá místa. To však její zdraví nevydrželo a začátkem září zemřela. V úctyhodném věku 103 let.

Bez střechy nad hlavou ponechala velká voda tisíce lidí. Způsobila materiální škody za 13,3 miliard v Olomouckém a za 6,7 miliard ve Zlínském kraji. Nejvíce peněz musel vydat olomoucký okres. Jen v samotné Olomouci bylo k demolici odsouzeno 191 staveb. Vysoké škody sečetli také v okresech Šumperk a Uherské Hradiště.

Autorka: Barbora Burešová

Prezident Václav Havel udělil 28.října 1997 in memoriam Medaili za hrdinství Jindřichu Popelkovi.
Povodně 1997: Život mu vzala infekce z vody, když pomáhal druhým