Odstávka kvůli opravě by měla skončit nejpozději ve čtvrtek o půlnoci.

Podle Moravské vodárenské by měli hlavně lidé žijící v bytech ve vyšších patrech počítat s tím, že budou úplně bez vody.

Zásoby pitné vody by si měli udělat i v nižších patrech, rodinných domech, firmách a organizacích. Voda jim poteče buď s nižším tlakem, zakalená, ale může se stát, že vůbec.

„V rozvodech bude nízký tlak a voda nepoteče od vyšších pater, kam se nedostane. Takový je předpoklad. Je ale možné, to v tuto chvíli neumíme říci s jistotou, že dojde k jejímu zakalení. Pokud to tak bude, voda už není pitná," upozornila mluvčí Moravské vodárenské Markéta Bártová.

Servisní práce na vodovodní síti se dotknou ulic Andělská, Arbesova, Bieblova, Bryksova, Bulharská, Buzulucká, Dolní Novosadská, Družební, Finská, Fischerova, Handkeho, Heyrovského, Holečkova, Heleny Malířové, Hraniční, Janského, Jižní, Jeremiášova, Jeronýmova, Josefa Beka, Konrádova, Kischova, Kpt. Jaroše, Klostermannova, Lesní, Lužická, Machátova, Na Loučkách, Na Pažitu, Nedvědova, Nešporova, Novosadský dvůr, Peškova, Požárníků, Radova, Rožňavská, Rooseveltova, Rudolfa Šmahela, Schweitzerova, Sienkiewiczova, Skupova, Slavonínská, Střední novosadská, Teichmanova, Topolová, Trnkova, U Dětského domova, U Kapličky, U Rybářských stavů,Voskovcova, Vratislavova, V Křovinách, Werichova, Winterova, Zikova a Zolova.

Bez vody budou i některé adresy na ulicích Brněnská, Pionýrská, Schweitzerova, Rooseveltova a Velkomoravská.

Vodohospodářská společnost nevylučuje, že během opravy může dojít ke komplikacím. Pak by voda nemusela téct vůbec.

„Proto doporučujeme, aby si lidé v těchto lokalitách, kde jsme na odstávku předem upozornili, udělali zásoby pitné vody a v případě zakalení ji rozhodně nepoužívali k pití, ale pouze na splachování wc a v omezené míře k hygieně," upozornila Bártová.

Přerušení dodávky vody do čtvrteční půlnoci souvisí s nutnými servisními opravami – výměnou šoupátka DN 600.

Opravovat se bude na křižovatce ulic Rooseveltova a Velkomoravská. Obyvatelé budou mít k dispozici vodu z cisteren, které jim vodárenská přistaví.

Postup opravy, která ovlivní městské části se zhruba třiceti tisíci obyvateli, bude podle vodařů takový, že první den vypustí vodu, poté vymění klíčové šoupátko a následně budou vodu do potrubí postupně napouštět a zbavovat ji zakalení.

Případné dotazy podle mluvčí zodpoví odběratelům pracovníci na zákaznické lince Moravské vodárenské 840 668 668.