Na svátek svaté Anny, které je zasvěcen tamní barokní kostel, se uskuteční mše svatá a o víkendu poté tradiční pouť, na kterou každoročně přicházejí věřící nejen z Olomoucka, ale i Opavska, Přerovska a Bruntálska.

„Na svátek sv. Anny se uskuteční bohoslužba v 10 hodin. Příjezd věřících je možná ze směru Jivová, Domašov nad Bystřicí nebo od Moravského Berouna či Budišova nad Budišovkou," uvedl Jan Pečínka z 19. skautského střediska Velký Týnec.

Hlavní pouť se koná v sobotu. Bohoslužby jsou naplánovány na 10 a 13 hodin.

„V neděli v 8.30 bude krátká bohoslužba pěších poutníků z Fulneku a odpoledne v 15 hodin proběhne hlavní mše – pouť z Moravského Berouna a pěších poutníků z Bělotína," uvedl s tím, že po oba víkendové dny je možné projekt armádním prostorem i směrem od Velké Bystřice a Mrskles a směrem od Zeleného kříže-Kozlova.

Hlavně skauti se zasloužili o nynější podobu poutního místa a nejbližšího okolí.

„Od loňského podzimu byla prováděna generální oprava obvodové zdi bývalých ambitů kolem kostela. Ta byla v havarijním stavu a hrozila zřícením. Bylo odstraněno zvětralé zdivo, zpevněny narušené oblouky, vyzděn byl nový věnec zdi a provádí se venkovní omítka," uvedl..

Od loňského června zdobí kostel, který poznamenalo působení sovětských vojsk na Libavé a na stěnách jsou po něm doposud stopy, kopie oltářního obrazu Panny Marie.

Skauti kopii původního obrazu do kostela vrátili po pětapadesáti letech, široká veřejnost si jej i chrám může prohlédnout při tradiční červencové Anenské pouti.

„Velikost plátna je dvě stě sedmdesát pět centimetrů na šířku a čtyři sta padesát sedm na výšku. Je to jedna ku jedné proti originálu, který je ovšem na plátně a v dřevěném rámu, toto je plastová fólie," vysvětlil Jan Pečínka.

Originál pochází zhruba z roku 1700 a zájemci ho mohou vidět v kostele Panny Marie v Kroměříži.

VÍCE: Čtyřmetrový barokní obraz se vrátil do chrámu na Libavé. Jako plastová fólie