Zboží se jim doma začne rychle kazit a může se objevit i plíseň či hniloba.

„Samozřejmě vysoká vedra mají velký vliv na jakost ovoce i zeleniny. Jakostní stav, správné značení a podmínky prodeje těchto potravin nekontrolujeme jen v létě, ale i v zimě, kdy mohou být naopak vystaveny nízkým teplotám a mrazům. V letních vedrech zelenina a ovoce rychle vadne a podléhá okolním vlivům. Jsou to například broskve a rajčata, které jsou hodně náchylné a rychle se kazí. Často změknou, objeví se otlačeniny a někdy i hniloba i plíseň. Dále třeba okurky dlouhodobým vlivem tepla ztrácí svoji pevnost a rychleji se kazí. Jsou to prostě komodity, při jejichž nákupu je potřeba si dát větší pozor,“ uvedl Jindřich Smička, ředitel Olomouckého inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

U ovoce a zeleniny není v právních předpisech přesně specifikováno, při jakých teplotách mohou být uváděny do oběhu, tedy prodávány.

„Přesná teplota prodeje není u ovoce a zeleniny uvedená. Záleží tedy hlavně na prodejci, aby zajistil prodej jakostního ovoce a zeleniny, a také na spotřebiteli, co se rozhodne koupit. Vliv na stav ovoce a zeleniny mají také teplotní rozdíly. To znamená, že po celodenním vystavování těchto potravin slunci není dobré je umístit do chladícího zařízení a na druhý den je zase vystavit vysokým teplotám. Tyto potraviny se poté začnou rychleji kazit a může dojít i třeba k nárůstu mikroorganismů. Proto doporučuji nákupu ovoce a zeleniny věnovat potřebnou pozornost a?kupované plody si dobře prohlédnout,“ řekl Jindřich Smička.

Velmi důležité je také to, jak prodávající s potravinami zacházejí. „Když ovoce nebo zelenina podlehne vysokým teplotám tak, že začne třeba vadnout a osychat, popř. měknout a objeví se otlaky, je potom důležité vytřídit takové plody a oddělit je od těch, co jsou jakostně v pořádku. Další věcí ale je, že není možné prodávat výkroje. To znamená okrájenou zeleninu či ovoce. V minulosti jsme se setkávali s tím, že trhovci prodávali vykrojené papriky, což je opravdu nemožné,“ dodal Smička.

Kontroly státní zemědělská a potravinářská inspekce v Olomouci provádí po celý rok, a to na tržnicích i v kamenných obchodech.

„V poslední době jsme prováděli mnoho kontrol a objevili jsme jen drobné nedostatky v jakosti. Jen velmi ojediněle jsme narazili na plísně i hnilobu. Musím ale podotknout, že letošní situace je velmi dobrá. Úroveň výskytu jakostních problémů je nižší než v loňském roce. Je to také z důvodu, že letos jsou lepší klimatické podmínky než minulý rok. Takže se situace v prodeji ovoce a zeleniny oproti minulým rokům zlepšuje,“ informoval závěrem Smička.