„Veřejnost má o internetovou aplikaci Potraviny na pranýři mimořádný zájem. Aplikace je k dispozici spotřebitelům od 10. července 2012 od 14:30 hodin a jen za prvních 24 hodin provozu bylo zaznamenáno přes 200 000 unikátních návštěvníků, kteří zde strávili v průměru 6:45 minut a za uvedenou dobu stihli zobrazit téměř čtyři miliony stránek," informoval mluvčí České zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Projekt vznikl kvůli tomu, že se inspektoři v maloobchodní síti ve stále větší míře setkávali s nevyhovujícími potravinami.

„Výrobci a prodejci se pod tlakem konkurenčního boje a ve snaze o udržení marží uchylují k nabízení potravin nejakostních, falšovaných a nebezpečných. Nejčastěji inspektoři odhalují potraviny s nepřiznanými levnými náhražkami a také klamání při označování výrobků v prodejně," uvedla mluvčí ministerstva zemědělství Kateřina Böhmová s tím, že vedel finančních sankcí ukládaných ve správním řízení je zveřejňování údajů dalším nástrojem, jak dostat pod tlak nepoctivé výrobce a prodejce potravin.

Klobása, víno a med

Během prvních dvou týdnů se na serveru objevilo hned několik potravin z Olomoucka, ale i Prostějovska a Přerovska. U grilovací klobásky byl na obalu nepravdivý údaj o obsahu sodíku, víno zachycené na Olomoucku mělo ve skutečnosti jiný obsah alkoholu i geografický původ, inspektory zajištěný špatný med zase obsahoval přídavné barvivo a enzym, který v přírodním medu neexistuje.

Jak se na zveřejňování údajů dívají samotní obchodníci? Například Helena Krestýnová ze Šumvaldu, která má několik prodejen potravin, to vítá.

„I když za poslední tři roky jsme měli všechny kontroly bez závad, neříkám, že se to v tom množství potravin nemůže stát i nám, ale je dobře, že se lidé dozvědí. Mají na to právo a já osobně jsem za to ráda," reagovala.

„My malí živnostníci si toho hledíme a lidem si nedovolíme prodat něco špatného. Dávali bychom všanc dobré jméno a živobytí. Jen ať si zákazníci udělají obrázek," poznamenala..