Covid-pozitivní rodičky, které rodí na samostatném porodním boxu, jsou následně překládány na samostatný pokoj se sociálním zařízením.

„Platí zde přesně nastavený zvýšený hygienický režim. Jinak se péče neliší od péče o rodičku, která tuto infekci nemá. Tedy sestřičky ji naučí kojit, stejně jako ostatní ji půjčí odsávačku mléka a podobně,” ubezpečil Marek Vaca, primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Šternberk.

Budoucí mamince jsou na blízku její parter či jiná osoba ze společné domácnosti. Nesmí však vykazovat příznaky onemocnění a být v karanténě.

Covidové oddělení. Ilustrační foto
Covidový optimismus na Olomoucku: klesají počty nakažených i hospitalizací

„Veškerý personál, který o tyto rodičky pečuje, je vybavený kompletními osobními ochrannými pomůckami a dodržuje přísná hygienická opatření. Jinak se způsob porodu neliší od standardně poskytované porodní a poporodní péče,” popisoval primář Vaca.

Maminka s potvrzeným koronavirem SARS-COV-2 může plně kojit. Personál podporuje její maximální kontakt s novorozencem za nastavených hygienických opatření. Žena by měla mít zakrytá ústa a nos a dodržovat dezinfekci rukou před kontaktem s dítětem.

„Na oddělení šestinedělí to tedy znamená plný rooming in, s maximální dobou pobytu novorozence na pokoji s matkou,” vysvětlil.

Režim je podle primáře zařízen tak, že covid pozitivní rodičky jsou v izolaci na samostatných boxech i pokojích na oddělení šestinedělí. „Je tak zcela vyloučen jejich kontakt s ostatními rodičkami,“ ujistil.

V plném provozu jsou v Olomouckém kraji také další porodnice skupiny AGEL, a to v prostějovské, přerovské i jesenické nemocnici.