Ve středu bude převážně oblačno či zataženo, teploměry v nižších polohách to vytáhnou maximálně na -2°C, na horách může být ale přes den až -10°C.

V noci na čtvrtek pak někde spadnou teploty až na - 13°C, přes den by mělo svítit sluníčko. To bude ale zubaté - má být jen mezi -6 a -2°C.

Největší samec v údolích při jasné obloze 

V noci na pátek by mohla klesnout rtuť teploměru až na minus 16 stupňů Celsia. Ve dne se pak mají teploty v kraji pohybovat mezi -7 a -3 °C.

„V tuto chvíli ještě nevíme, zda se v pátek nebude tvoři nízká oblačnost. Pak by mrazy v Olomouckém kraji mohly být mírnější," uvedl Roman Volný ostravské pobočky Českého hydrometeorolo­gického ústavu.

Už v úterý bylo na nejvyšších partiích Jeseníků minus 14.

„Tam v pátek nebude minus 16 překvapením," podotkl meteorolog.

Silný mráz lze v pátek očekávat také v zasněžených údolích, takzvaných mrazových kotlinách. Největší při jasné obloze a bezvětří.

Opatrnost pro kardiaky a malé děti

Pokud rtuť teploměru klesne pod deset stupňů pod nulu, měli by si podle lékařů dávat pozor hlavně kardiaci. Také matky malých dětí by měly zvážit procházky.

„Pozor by si měli dát také nemocní s chronickým plicním onemocněním a oslabení lidé. Když je pod minus 10 neměli by chodit ven. Stejně tak nejmenší děti by měly zůstat doma," upozornil olomoucký praktický lékař Martin Mikláš.

Od pondělí mráz poleví

Podobně velký mráz jako v pátek se na Moravě zdrží zřejmě i v sobotu a v neděli.

Po víkendu by se již mělo začít rychle oteplovat.

Podle výhledu na úvod příštího týdne by noční teploty měly být maximálně jen pár dílků pod bodem mrazu, přes den i pár stupňů nad nulou.