Průtah je popraskaný, zásah je nutný. Obec už se na tom domluvila se Správou silnic Olomouckého kraje, která vybrala projektanta.

„Projekt zpracuje i pro nás. O dotace bychom žádali příští rok. Správa silnic bude dělat jen povrch, ale my budeme potřebovat parkovací stání a silnici tím pádem trochu posunout. Zřejmě dojde na majetková jednání," tuší starostka Ústína Jana Chalupová.

Zásadní bude i předláždění chodníků poničených překopávkami.

Jaké mohou být náklady či jak se práce dotknou dopravy zatím nechce odhadovat.

Důležitým bodem stavebních úprav je pro místní propojení cyklostezek na obou koncích obce.

Původně kvůli tomu Ústín nepochodil na Státním fondu dopravní infrastruktury.

„Nejdřív nám nechtěli přispět na část směrem k Olomouci. Jejich priorita je podporovat cyklostezky tam, kde navazují. Jenže přes obec jsme ji dělat nemohli, pracovalo se u nás na kanalizaci," vzpomněla starostka na velkou stavbu minulého roku.

Stezka za humny je nesmysl

Na fondu proto slíbila, že při opravách průtahu cyklostezka vznikne. Zřejmě bude smíšená, tedy povede spolu s chodníkem.

I tak bude nutné posunout některé lampy veřejného osvětlení. Cyklopruh v silnici totiž neprošel.

„Chtěli bychom ho jen po jedné straně. Podle odpovědných orgánů to ale nejde, jelikož by musel být po obou krajích. Máme úzkou ulici, bude těžké to tam napasovat. Cyklopruh nebo cyklostezka ale bude," ujistila starostka.

Návrh, aby cyklisté jezdili za humny, tedy mimo silnici, je podle ní pro obyvatele obce nesmyslný.

Lidé se potřebují dostat na kole rychle do obchodu nebo do města.

„K cyklostezce by se místní ani nedostali. Obecní peníze mají jít ve prospěch občanů," zmínila Jana Chalupová.

Olomouc nenavázala

V Ústíně už si užili s cyklostezkami svoje.

Postavili sice úsek směrem k městu, Olomouc ale nenavázala a policie tak provoz ve směru z Ústína do Olomouce na 375 metrů dlouhém úseku zakázala.

Vadilo ji dvojnásobné nebezpečné přejíždění frekventované silnice.

„Zákaz na cyklostezku do Olomouce pořád platí. Není ale dodržovaný, protože spousta cyklistů je ráda za každý kousek bezpečné cesty. Snažíme se i Olomouc popichovat, aby na cyklostezce pracovala rychleji," řekla starostka.