Na to, že cestou přes Biskupské náměstí míjí hlouček bezdomovců popíjejících levné víno z krabice, si Olomoučanka Jana K. už zvykla.

„Vždycky kolem nich rychle proběhnu, aby si mě nevšimli a nechtěli po mně peníze nebo cigarety. Popravdě jsem očekávala, že vyhláška zakazující popíjení alkoholu na veřejnosti pomůže víc," řekla mladá maminka.

Na některých místech ve městě podle jejího názoru ke zlepšení došlo. Dřív ji opilci často obtěžovali například na parkovišti v Hynaisově ulici.

„Když dostali drobné, hned si šli do marketu koupit pivo nebo krabicové víno. Pokud jsem jim peníze nedala, tak mi sprostě vynadali. Teď už se mi to tam delší dobu nestalo. Zřejmě záleží také na tom, jak si kterou lokalitu strážníci hlídají," poznamenala Olomoučanka s tím, že naopak na lavičkách na třídě Svobody naproti okresního soudu nebo před prodejnou potravin na Dolním náměstí vídá popíjející bezdomovce dál.

Strážníci: Máme aspoň nástroj

'Posezení' na schodech Husova sboru. Ilustrační fotoMluvčí městské policie Tomáš Musil potvrdil, že právě třída Svobody a Dolní náměstí patří mezi místa, kde k porušování vyhlášky dochází nejčastěji.

Stejně jako na náměstí Republiky, třídě Kosmonautů, Biskupském náměstí nebo v Zikově ulici.

Většinou jsou problematické lokality blízko prodejen potravin.

„Alkoholické nápoje jsou snadno dostupné, a ještě se tam shromažďují lidé bez domova. Původním záměrem při přípravě zmiňované vyhlášky bylo omezit popíjení bezdomovců v blízkosti škol. Zda vyhláška pomohla zlepšit situaci, nemohu dostatečně posoudit," poznamenal Tomáš Musil s tím, že nyní strážníci alespoň mají legislativní nástroj, aby mohli toto protiprávní jednání vůbec řešit.

Cider u Trojice prošel

Někteří Olomoučané však mají zkušenost s tím, že jim konzumace alkoholu prošla i v místech, kde to vyhláška zakazuje.

Například šestadvacetiletý student, který si nepřál zveřejnit jméno, nerušeně popíjel před pár dny v centru města. V neděli pořizoval u sloupu Nejsvětější Trojice fotografie a koupil si k tomu cider (pozn. zkvašený jablečný mošt s obsahem alkoholu).

„Seděl jsem pak na lavičce, strážníci chodili kolem, a nic. Samotnému mi to přišlo divné, o vyhlášce vím. Láhev jsem normálně dopil a přímo před strážníky hodil do koše na rohu u radnice," popsal svou zkušenost mladík.

Kromě uložení pokuty mohou strážníci lidem na místě odebrat alkohol, který právě popíjejí.

Pokud už na zabavení krabice či láhve dojde, musejí o tom občanům vystavit potvrzení. Alkoholický nápoj pak jako důkazní materiál předávají na přestupkové oddělení, které o porušení vyhlášky a případné pokutě rozhodne.

K popíjení se přidává obtěžování

Od začátku letošního roku zabavili strážníci alkohol pouze ve dvou případech.

„Pokud bezdomovci zahlédnou blížící se hlídku strážníků, hned alkoholické nápoje zlikvidují. Obsah rychle zkonzumují, nebo jej vylijí," popsal mluvčí městské policie.

Zároveň apeloval na obyvatele, aby se na strážníky obraceli častěji.

„Přivítáme větší spolupráci ze strany Olomoučanů, abychom mohli popíjení na veřejnosti výrazněji eliminovat. Často je totiž spojeno s obtěžováním kolemjdoucích a navazuje na další protiprávní jednání. Dochází ke znečišťování, k žebrání a ke krádežím," naznačil Tomáš Musil.