První případ se stal v Přerově v noci na neděli. Dvaatřicetiletý muž vyšplhal na římsu třináctiposchoďového domu a chtěl skočit dolů. Od úmyslu ho policista odradil.

Stejně se mu dařilo i ve druhém případě, kdy chtěl třiadvacetiletý mladík v Prosenicích v neděli odpoledne skočit ze stožáru vysílače.
Vedoucí obvodního oddělení přerovské policie si však žádné zásluhy nepřičítá, přestože včera převzal ocenění.

„V první řadě je to spolupráce hasičů, zdravotníků a policistů, která hraje v takové situaci zásadní roli,“ uvedl Crha.

Podle něj byla spíše náhoda, že se tyto případy staly v jediný den. Jak dodal, oba sebevrazi byli ve složité životní situaci a měli rodinné problémy.

„Co rozhodlo o záchraně, nemůžu říct. Člověk v takových chvílích jedná zcela instinktivně. Nedá se říci, co je zaručený návod na přežití. Takový rozhovor navíc zůstane jen mezi mnou a lidmi, kteří právě pomoc potřebují,“ vysvětlil policista.

Zejména záchrana třiadvacetiletého mladíka, který chtěl skočit z kovové konstrukce vysílače v Prosenicích, byla dramatická.

„Foukal silný vítr a pršelo. Mladý muž měl na sobě jen triko, stál na úzké konstrukci a klepal se zimou. Nedalo se k němu přiblížit ani s pomocí hasičské plošiny, takže jsem musel vylézt za ním,“ popsal Crha. Mladíka se mu nakonec podařilo přesvědčit, aby si čin rozmyslel.

„Je to nápor na nervy a když to celé skončí, cítím většinou úplné prázdno,“ líčí policista, který už pomohl pěti lidem ve stejné situaci.

Tvrdí, že jediným receptem v takové chvíli je naslouchat problémům druhého a vcítit se do jeho momentální situace.

„Je důležité přesvědčit jej, že existuje jiné řešení než to, které si právě zvolil. To už je totiž definitivní a nezvratné,“ dodal.

Každá záchrana lidského života je však jiná. Někdy se člověk pokouší spáchat sebevraždu pod vlivem alkoholu nebo drog, jindy je příčinou onemocnění nebo nahromaděné problémy.

„Jednou jsem zachraňoval muže, který se pobodal nožem a ještě rozkopal sanitku. Mluvili jsme spolu asi dvě hodiny a potom od svého úmyslu upustil,“ popsal jeden z nejsložitějších případů své kariéry policista.

Podle jeho slov se nedá hovořit v takto vypjatých situacích o psychologickém vyjednávání, ale spíše o krizové komunikaci.

„Vítězem v takové situaci je především člověk, který se rozhodl od svého úmyslu upustit. Já jenom pomáhám najít cestu,“ uzavřel Crha.