Případem se proto nyní zabývá olomoucký magistrát. Červenými a bílými čárami a nápisy chtěli členové hnutí ProOlomouc společně se zastupitelským klubem Piráti a Starostové Olomoučany upozornit na chystanou rekonstrukci ulice a výrazné zúžení některých chodníků.

Případem chodníků pokreslených křídovým sprejem v ulici 8. května se olomoučtí vyšetřovatelé zabývali několik měsíců. Zpočátku jej prověřovali pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci. Postupně však došli k závěru, že žádný trestný čin spáchán nebyl. Podle vyšetřovatelů však mohlo dojít ke spáchání přestupku.

„Na základě důkladného prověření všech skutečností byl spisový materiál kvůli podezření z přestupkového jednání předán na magistrát města Olomouce,“ potvrdila policejní mluvčí Irena Urbánková.

V mateřské škole v Blatci dokončili protiradonová opatření. Na snímku starosta obce Mojmír Dostál vysvětluje zapojení ventilátoru.
Děti v ohrožení? Školku jsme ochránili před radonem, věří v Blatci

Rozhodně jsme nechtěli poškodi cizí věc

Jedním z autorů červených a bílých čar a nápisů je olomoucký architekt a člen hnutí ProOlomouc Petr Daněk. Na policii šel v srpnu sám podat vysvětlení a po celou dobu s vyšetřovateli spolupracoval.

„Policistům jsme vysvětlili, že jsme rozhodně nechtěli poškodit cizí věc, ale angažovat občany ve prospěch veřejného zájmu. Pečlivě jsme vybrali vodou smývatelný ekologický křídový sprej. Ve spisu se uvádí, že stejný sprej používá i policie při vyšetřování dopravních nehod,“ popsal Petr Daněk.

Vyšetřovatelé podle něj konstatovali, že celá akce byla pojatá veřejně a nešlo o skryté jednání s cílem poškodit chodníky v majetku města.

„V době, kdy jsme na ně křídovým sprejem stříkali nápisy, kolem zrovna projížděla hlídka městské policie. Strážníci s námi tehdy hovořili. Případnou protiprávnost našeho jednání neřešili a odjeli. Město však objednalo specializovanou firmu a zaplatilo za opláchnutí chodníku horkou vodou 10 527 korun,“ vzpomněl na srpnové události Petr Daněk.

Spis už od policie dorazil na olomoucký magistrát, zabývají se jím na odboru životního prostředí.

„Jednalo se o přestupek znečištění veřejného prostranství. Případ ještě není rozhodnut, ale s ohledem na minimální společenskou nebezpečnost je pravděpodobné, že bude odložen,“ informoval mluvčí magistrátu Michal Folta.

Ukázka osvobozovacích bojů z konce II. světové války na fortu v Radíkově
Fort Radíkov vzkříšený nadšenci je na prodej. "Zájem veřejnosti upadl"

Úsilí nevedlo k nápravě problému

S tím, jak po úpravách vypadá projekt na rekonstrukci ulice 8. května, nejsou členové hnutí ProOlomouc společně se zastupitelským klubem Piráti a Starostové spokojeni.

„Přístup radnice vůči veřejnému prostoru se bohužel nezměnil. Chodníky budou na jižní straně ulice zúženy tak, jak jsme to vyznačili červenými čárami. Vynechání tří parkovacích míst situaci nezlepší. Naše úsilí bohužel nevedlo k nápravě skutečného problému, chodci budou mít k pohybu mnohem méně prostoru. V tomto ohledu je to pro nás prohra,“ konstatoval Petr Daněk.

Červená čára upozorňující na zúžení chodníků při projektované rekonstrukci ulice 8. května v Olomouci
Červené čáry v Olomouci? Upozornily na problém, radnici se ale nezdály