Sobotní neuskutečněné promítání totiž nebylo třešničkou na dortu ale velkým průšvihem.

Zaplněné náměstí Republiky se totiž po dlouhých desítkách minut nedočkalo ani světelných projekcí ani pořádného vysvětlení nastalé situace.

Organizátoři festivalu se publiku velice omlouvají. A hledají náhradní termín.

Většina ze stovek lidí, kteří se přišli v sobotu podívat na závěrečnou projekci, místo potlesku pískala.

Potemnělé prostranství náměstí Republiky totiž nerozzářil jediný obraz, jehož plátnem měla být budova, ve které sídlí pobočka České pošty.

„Opravdu lituji rodiny s dětmi, které tam tahaly v náručích, jak byly unavené z čekání. Kdyby jste se po patnácti minutách aspoň omluvili. Na akci jsem se těšila, ale po tom jak jste se včera zachovali, jste přišly o spoustu diváků," napsala kriticky na stránky festivalu na facebooku Anet Látalová.

Nebyla jediná, kdo se vyjádřil negativně na adresu pořadatelů.

Nebyli všude slyšet

Za zmařeným večerem stál podle organizátorů problém se vzdáleností zdroje energie a také s napětím.

„Kromě posílení technické produkce, budeme po této zkušenosti mít u sebe i náhradní agregát. Musíme myslet na jištění. Toto se již nesmí opakovat," sdělil v pondělí odpoledne Kamil Zajíček, organizátor.

Podle něj nebylo možné zajistit, aby se ke všem přítomným dostala informace o tom, že se promítat nebude.

„Obíhali jsme náměstí a informovali je. Ale bohužel jsme v tak velkém prostoru nebyli všude slyšet," poznamenal s tím, že již zařizuje náhradní termín závěrečného představení.

„Určitě hotové animace v Olomouci chceme ukázat. Budeme rádi, pokud nám diváci dají šanci a přijdou se na náměstí Republiky na projekce podívat," vzkázal lidem pořadatel.

Prozatím se neurčitě skloňuje jako možný termín druhá polovina října.

Potíže už od začátku

Letošní ročník festivalu doprovázely potíže s promítáním od samotného začátku.

Ve čtvrtek výpadek proudu zničil disk a ztratila se data animace připravené pro fasádu Arcidiecézního muzea.

„Každým rokem si zodpovědnost vůči divákům uvědomuji víc a víc. Někteří do Olomouce přijeli z větší dálky a my jim nenabídli v programu to, na co se těšili nejvíc. Je to neomluvitelné," uzavřel Kamil Zajíček s tím, že věří, že publiku letošní ročník Vzáří přinesl alespoň zajímavý doprovodný program.