Navíc klimatologové očekávají, že extrémních jevů bude přibývat – nechtějí však spekulovat, zda narůstající trend v bouřkové činnosti bude pokračovat.

Zatímco v roce 2005 řešila například Česká pojišťovna v Olomouckém kraji necelých tři sta případů škod způsobených bleskem, letos jich do konce srpna evidovala 408 a přímo na Olomoucku 164.

„Před třemi roky jsme měli v celém Olomouckém kraji 281 škod, rok před tím dokonce jen 260,“ uvedla mluvčí České pojišťovny Dagmar Koutská.

Podobně je na tom i třeba Kooperativa. „Za leden až srpen to bylo kolem tří stovek případů. Je toho dvakrát více než v letech 2005 a 2006,“ sdělil mluvčí pojišťovny Marek Vích.

Škody od úderu blesku dosahují tisíců až desítek tisíc korun.

„Nejsou až tak vysoké. Nejčastější jsou přímé údery do satelitů, antén, elektroinstalace. Zničí to víčka rozvodných krabic, vypínače a zásuvky. Dále to bývají zvonky, zabezpečovací zařízení domu,“ vypočítala Koutská.

Jen málokdo však tuší, že běžná smlouva o pojištění domácnosti nezahrnuje zničení spotřebičů nepřímým úderem blesku, které je však při bouřce nejpravděpodobnější.

„Újma z nich přitom může být mnohem vyšší. Proti těmto škodám způsobeným následným přepětím je přitom pojištěno minimum lidí,“ vzkázala mluvčí České pojišťovny.

Klimatolog: Není to trend

Klimatolog Pavel Lipina však tvrdí, že nelze hovořit o vzrůstajícím trendu v počtu bouřek v Olomouckém kraji v posledních letech.

„Je to záležitost toho kterého roku. Například v padesátých letech jich bylo ještě více. Každopádně je pravda, že letos byla silná bouřková sezona,“ reagoval ostravský expert na meteorologii a klimatologii.

Letos přitom podle odborníků nebylo moc bouřek z tepla, ale především se jednalo o ty frontální, které v průběhu několika hodin zasáhly velké území republiky.

Navíc hodně záleží na tom, kde hromobití udeří nejsilněji, zda v neobydlených oblastech, nebo ve městech, což se pak promítá do pojišťovacích statistik.

„Pak je více škod, ale nic to nehovoří o tom, jak samotná bouřka byla velká,“ poznamenal Lipina. Předpokládá však, že do budoucna lze očekávat nárůst extrémních jevů v počasí.