VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pohlreich na olomouckém gymnáziu: Je jednoduché naplivat na školní jídlo

Předvést, jak lze i ve školní jídelně připravit chutný oběd, ale také ukázat studentům, jak náročná je práce žen a mužů za sporákem vývařovny, se v Olomouci snažil známý televizní šéf Zdeněk Pohlreich.

5.6.2017 1
SDÍLEJ:

Zdeněk Pohlreich natáčel díl pořadu Ano, šéfe! ve vývařovně gymnázia v Olomouci-Hejčíně Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Ten se na základě stížností studentů na kvalitu kuchyně u hejčínského gymnázia vydal do tamní jídelny se štábem pořadu Ano, šéfe!

Nedávno nespokojení strávníci na francouzské sekci Slovanského gymnázia, které z Hejčína obědy odebírá, vyhlásili bojkot školních jídel.

Podle Pohlreicha pracují ale v hejčínské kuchyni skvělí lidé, kteří se spíše jen bojí jídlo adekvátně dochutit.

„Snažím se tak panu šéfovi předat pár svých zkušeností z gastronomie, ale nebavíme se ani tak o receptech, ale spíš o tom, jak udělat dobře chutnající jídlo," okomentoval šéfkuchař Zdeněk Pohlreich a doplnil, že vaření ve školních jídelnách má řadu omezení.

„Je strašně jednoduché naplivat na školní jídlo nebo na kuchaře, kteří ho vařili. Je to snadné vítězství a jednoduchý cíl. Ale myslím, že problém se stravováním ve jídelnách je hlavně systémový," doplnil šéfkuchař.

V hejčínské vývařovně připravil kuře, brambory a salát. Tento oběd poté vyrazil naservírovat do Slovanského gymnázia.

Protestujete? Tak v šest ráno v kuchyni

Během natáčení olomouckého dílu Ano, šéfe! však Zdeněk Pohreich nechtěl pouze rozšířit obzory kuchařů, ale zároveň ukázat stávkujícím studentům, o čem práce kuchaře vlastně je.

„Pan Pohlreich chtěl předvést strávníkům i druhou stranu. Tedy že stravování ve školních jídelnách je obětí byrokratického aparátu, který ho zřizuje a limituje nejrůznějšími normami jako je potravinový koš. Vzal proto partu studentů z toho takzvaného stávkového výboru, aby nastoupili v šest ráno do kuchyně a vyzkoušeli si, jak tvrdě tihle lidé pracují a co všechno zaměstnání kuchaře v jídelně zahrnuje," prozradil režisér pořadu Filip Remunda.

Ředitel: Věřím, že to pomůže ke zklidnění

Vedení gymnázia se snaží problém s nespokojenými strávníky dlouhodobě řešit. Nabídku na natáčení pořadu proto ředitel školy Karel Goš uvítal.

„Jsem rád, že se za pomoci odborníků, jako je pan Pohlreich, otevírá diskuze o kvalitě školního stravování, jako takového. Věřím, že to přispěje ke zklidnění situace. Samozřejmě hledáme se školami, do nichž zavážíme jídlo, řešení. Chceme, aby si děti do budoucna mohly vybrat ze dvou obědů. Zároveň chceme školám nabídnout, že bychom jim začali zavážet svačinky, které u nás na gymnáziu pro děti připravujeme," doplnil na závěr ředitel hejčínského gymnázia Karel Goš.

Fotky lasagní a bojkot obědů

Na obědy ve školní jídelně si čas od času stěžuje každé dítě. Olomouckým gymnazistům však již několikrát došla trpělivost a rozhodli se jednat.

Poprvé, když před dvěma roky poslali do Olomouckého deníku fotografie lasagní, které se oblíbenému pokrmu nepodobaly ani náhodou a sliny se na ně rozhodně nesbíhaly.

Naposledy před týdnem, kdy vyhlásili hromadný bojkot obědů.

„Objednali jsme si pokrm pod názvem „Lasagne po Italsku", a nestačili se divit," kritizovali tehdy studenti hejčínského gymnázia, kteří se obrátili na Olomoucký deník. Poslali i fotografii hlavního jídla.

„Pokrm, který nám byl naservírován, by žádný rodič svému dítěti nepřipravil. Zajímalo by nás, zda-li by jídlo zvládly zkonzumovat samy paní kuchařky," zlobili se gymnazisté. Stížnost nebyla anonymní. Redakce však slíbila, že jméno nezveřejní.

Vedení hejčínské jídelny si tehdy na jídlo oficiálně nikdo nestěžoval. Hlavní kuchařka Marie Menčíková nad nespokojeností kroutila hlavou.

„Pokud vím, lasagne si studenti chodili i přidávat," reagovala.

Problém byl zřejmě v tom, že část lasagní byla připravena z jiného těsta. Šlo o velký plát, který kuchařky musely krájet a omáčka vytekla. Na talíři pak nevypadaly zrovna lákavě.

Lasagne po italsku zaskočily i olomoucké hygieniky. Přesněji to, jak bylo jídlo naservírované.

Na pokrmy podávané v hejčínské vývařovně si jim měsíce nikdo nestěžoval.

Trpělivost s kvalitou jídla v těchto dnech došla studentům Slovanského gymnázia. Stížnosti rodičů nezabraly.

Před týdnem vyhlásili hromadný bojkot obědů, o kterém jako první informovala Mf Dnes.

Protest zorganizovali studenti z budovy v Pasteurově ulici, kde je osmileté gymnázium a také francouzská sekce, kde nemají možnost výběru z více menu.

Stěžovali si na to, že jídla jsou nedochucená nebo naopak přesolená a přílohy téměř rozvařené.

Vedení hejčínského gymnázia připomnělo, že jejich vývařovna je zodpovědná za kvalitu a množství, ne za to, jak je jídlo vydáváno a vypadá na talíři – jídla se z Hejčína rozvážejí do několik olomouckých škol.

Vedení školy poslední stížnosti řeší. (tau)

Autor: Kristýna Kovaříková, Daniela Tauberová

5.6.2017 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nehoda u Luké, řidič s dítětem skončil na střeše
AKTUALIZOVÁNO
1 9

Počasí nepřeje řidičům, na silnicích spousta bouraček

Michal Horáček a Tomáš Hradílek

Horáček se setkal s disidentem, který držel hladovku proti Zemanovi

Vánoční trhy v Olomouci otevírají. Tady je PROGRAM

Tradiční vánoční trhy slavnostně odstartují 23. listopadu v centru Olomouce. Na Horním náměstí se během 30 dní vystřídá více než 40 hudebníků, chybět nebude ani zpívání koled s Deníkem.

Sbírka na pokutu? Lidé vyjadřují solidaritu zvukaři z Lipníku

Solidaritu lidí z celé republiky vyvolalo zatčení zvukaře Jaroslava Hensla, kterého na mítinku prezidenta Miloše Zemana v Lipníku nad Bečvou odvedla policie k výslechu, protože pouštěl z okna písničku Marty Kubišové Modlitba pro Martu.

Třída 1. máje po opravě. Jak se vám líbí?

ANKETA, FOTOGALERIE / Po osmi měsících zmizeli ze třídy 1. máje stroje, dělníci a zákazové značky. Vylepšená důležitá tepna v centru Olomouce se vrátila k normálnímu provozu. Jak se vám po opravě líbí?

Olomouc rozsvítí vánoční strom, náměstí rozezní hity od Elánu

Na olomouckém Horním náměstí ve čtvrtek slavnostně vypuknou populární vánoční trhy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT