Ten se na základě stížností studentů na kvalitu kuchyně u hejčínského gymnázia vydal do tamní jídelny se štábem pořadu Ano, šéfe!

Nedávno nespokojení strávníci na francouzské sekci Slovanského gymnázia, které z Hejčína obědy odebírá, vyhlásili bojkot školních jídel.

Podle Pohlreicha pracují ale v hejčínské kuchyni skvělí lidé, kteří se spíše jen bojí jídlo adekvátně dochutit.

Zdeněk Pohlreich natáčel díl pořadu Ano, šéfe! ve vývařovně gymnázia v Olomouci-Hejčíně
Ano, šéfe v Olomouci! Pohlreich točil ve školní jídelně

„Snažím se tak panu šéfovi předat pár svých zkušeností z gastronomie, ale nebavíme se ani tak o receptech, ale spíš o tom, jak udělat dobře chutnající jídlo," okomentoval šéfkuchař Zdeněk Pohlreich a doplnil, že vaření ve školních jídelnách má řadu omezení.

„Je strašně jednoduché naplivat na školní jídlo nebo na kuchaře, kteří ho vařili. Je to snadné vítězství a jednoduchý cíl. Ale myslím, že problém se stravováním ve jídelnách je hlavně systémový," doplnil šéfkuchař.

V hejčínské vývařovně připravil kuře, brambory a salát. Tento oběd poté vyrazil naservírovat do Slovanského gymnázia.

Nehoda vlaku LeoExpress na přerovském nádraží. Zraněné osoby sanitky převezly do přerovské nemocnice
LeoExpress havaroval v Přerově, počet zraněných se vyšplhal na 18

Protestujete? Tak v šest ráno v kuchyni

Během natáčení olomouckého dílu Ano, šéfe! však Zdeněk Pohreich nechtěl pouze rozšířit obzory kuchařů, ale zároveň ukázat stávkujícím studentům, o čem práce kuchaře vlastně je.

„Pan Pohlreich chtěl předvést strávníkům i druhou stranu. Tedy že stravování ve školních jídelnách je obětí byrokratického aparátu, který ho zřizuje a limituje nejrůznějšími normami jako je potravinový koš. Vzal proto partu studentů z toho takzvaného stávkového výboru, aby nastoupili v šest ráno do kuchyně a vyzkoušeli si, jak tvrdě tihle lidé pracují a co všechno zaměstnání kuchaře v jídelně zahrnuje," prozradil režisér pořadu Filip Remunda.

Marie Terezie navštívila Olomouc v rámci Svátků města. Od Korunní pevnůstky až na Horní náměstí ji doprovázel průvod vojáků v dobových kostýmech.
VIDEO: Průvod s Marií Terezií v čele prošel Olomoucí

Ředitel: Věřím, že to pomůže ke zklidnění

Vedení gymnázia se snaží problém s nespokojenými strávníky dlouhodobě řešit. Nabídku na natáčení pořadu proto ředitel školy Karel Goš uvítal.

„Jsem rád, že se za pomoci odborníků, jako je pan Pohlreich, otevírá diskuze o kvalitě školního stravování, jako takového. Věřím, že to přispěje ke zklidnění situace. Samozřejmě hledáme se školami, do nichž zavážíme jídlo, řešení. Chceme, aby si děti do budoucna mohly vybrat ze dvou obědů. Zároveň chceme školám nabídnout, že bychom jim začali zavážet svačinky, které u nás na gymnáziu pro děti připravujeme," doplnil na závěr ředitel hejčínského gymnázia Karel Goš.

Olomoucká Zaohrada na konci dubna 2017. Nabízí na čtyřicet záhonů
Letní kino dostalo od radnice pokutu. Za komunitní zahradu

Fotky lasagní a bojkot obědů

Na obědy ve školní jídelně si čas od času stěžuje každé dítě. Olomouckým gymnazistům však již několikrát došla trpělivost a rozhodli se jednat.

Poprvé, když před dvěma roky poslali do Olomouckého deníku fotografie lasagní, které se oblíbenému pokrmu nepodobaly ani náhodou a sliny se na ně rozhodně nesbíhaly.

Naposledy před týdnem, kdy vyhlásili hromadný bojkot obědů.

„Objednali jsme si pokrm pod názvem „Lasagne po Italsku", a nestačili se divit," kritizovali tehdy studenti hejčínského gymnázia, kteří se obrátili na Olomoucký deník. Poslali i fotografii hlavního jídla.

Lasagne po italsku ze školní jídelny Gymnázia Hejčín - jedno z jídel obědové nabídky ve středu 18. března vyfocené studenty gymnázia
Toto měly být lasagne. Studenty z Hejčína popudil oběd ve školní jídelně

„Pokrm, který nám byl naservírován, by žádný rodič svému dítěti nepřipravil. Zajímalo by nás, zda-li by jídlo zvládly zkonzumovat samy paní kuchařky," zlobili se gymnazisté. Stížnost nebyla anonymní. Redakce však slíbila, že jméno nezveřejní.

Vedení hejčínské jídelny si tehdy na jídlo oficiálně nikdo nestěžoval. Hlavní kuchařka Marie Menčíková nad nespokojeností kroutila hlavou.

„Pokud vím, lasagne si studenti chodili i přidávat," reagovala.

Problém byl zřejmě v tom, že část lasagní byla připravena z jiného těsta. Šlo o velký plát, který kuchařky musely krájet a omáčka vytekla. Na talíři pak nevypadaly zrovna lákavě.

Lasagne po italsku zaskočily i olomoucké hygieniky. Přesněji to, jak bylo jídlo naservírované.

Na pokrmy podávané v hejčínské vývařovně si jim měsíce nikdo nestěžoval.

Protikuřácký zákon vyhnal cigarety z hospod na ulici. Ilustrační foto
Strašný zásah do svobody! Ale lidí bude dost a ušetřím, říká hostinský z Hejčína

Trpělivost s kvalitou jídla v těchto dnech došla studentům Slovanského gymnázia. Stížnosti rodičů nezabraly.

Před týdnem vyhlásili hromadný bojkot obědů, o kterém jako první informovala Mf Dnes.

Protest zorganizovali studenti z budovy v Pasteurově ulici, kde je osmileté gymnázium a také francouzská sekce, kde nemají možnost výběru z více menu.

Stěžovali si na to, že jídla jsou nedochucená nebo naopak přesolená a přílohy téměř rozvařené.

Vedení hejčínského gymnázia připomnělo, že jejich vývařovna je zodpovědná za kvalitu a množství, ne za to, jak je jídlo vydáváno a vypadá na talíři – jídla se z Hejčína rozvážejí do několik olomouckých škol.

Vedení školy poslední stížnosti řeší. (tau)