Za objevem desetiletí stojí Ivo Hlobil, emeritní profesor katedry dějin umění Filozofické fakulty UP, když v jednom z pražských antikvariátů rozpoznal dosud neznámou rozměrnou kresbu zachycující pohled na barokní Olomouc.

Filozofická fakulta se rozhodla pozoruhodnou památku získat.

„Přáli jsme si pořídit vedutu pro město Olomouc a trvale ji zpřístupnit zdejší veřejnosti. Jinak by hrozilo, že by dílo koupil nějaký soukromý sběratel, veřejnosti by pak bylo nedostupné," uvedla Jana Zapletalová z katedry dějin umění, která výstavu připravila.

Veduta města Olomouce, autor neznámý, 1. pol. 18. stoletíZdroj: Markéta Ondrušková, Muzeum umění Olomouc
Veduta města Olomouce, autor neznámý, 1. pol. 18. století. Klikni pro zvětšení. Autor: Markéta Ondrušková, Muzeum umění Olomouc

Barokní metropole v době slávy

Veduta, datovaná do let 1731 až 1732, nabízí pohled na Olomouc, která je zobrazena z míst dnešního Tabulového vrchu.

Barokní metropoli ukazuje v době její největší slávy.

Dominují ji klíčové stavby, které přetrvaly do dnešní doby a vtiskly tvář současné Olomouci, jako například chrámy sv. Mořice, Panny Marie Sněžné či svatého Michala.

„Identifikace některých památek nebyla vždy snadná. Kresba totiž zachycuje i objekty, které již zanikly či významně pozměnily svou podobu," doplnil Ondřej Jakubec z katedry dějin umění.

Srovnání s dalšími pohledy

Návštěvníci chystané výstavy budou moci srovnat nově objevenou vedutu s vybranými známými pohledy na Olomouc z 16. až 18. století a pozorovat, jakými dominantami se město ve starších dobách pyšnilo.

„Pohled na krásné a unikátní panoráma města v barokní době nás může inspirovat k zamyšlení nad novodobými stavebními zásahy, které narušují horizont a nenávratně poškozují stále dobře dochované, cenné panoráma," dodala Jana Zapletalová.

Univerzita Palackého vedutu vystaví ve svém infocentru UPoint Pointu na Horním náměstí , vernisáž výstavy, která potrvá do 17. února příštího roku, se uskuteční 7. prosince v 17 hodin.