Ochutnávky tradičního pečiva a pokrmů a zajímavosti z historie stolování přilákaly jen během odpoledne na pět stovek lidí. Mohli si pochutnat na čerstvém chlebu se sádlem, škvarcích a dalších zabijačkových specialitách.

„Ke vstupence každý návštěvník dostal perníček, linecké cukroví a slané pečivo. Nabízeli jsme také cibulový, škvarkový a kmínový chléb nebo třeba jablka v županu. Z této akce určitě uděláme vzhledem k vysoké návštěvnosti podzimní tradici," uvedla kastelánka Helena Gottwaldová.

Na chlebu se sádlem si na hradním nádvoří pochutnával také sedmašedesátiletý Karel z Rýmařova.

„Manželku s vnoučaty jsem poslal na prohlídku hradních komnat. Já zatím zkouším, jak se zdejším řezníkům povedla zabijačka," přiznal spokojený senior. V závěru října se návštěvníci šternberského hradu mohou těšit na oblíbené pohádkové prohlídky. Poslední akcí roku budou dětské vánoční dílny.