Pro nejen zdejší obyvatele, ale také kohokoli, kdo se chce v centru města zbavit například prázdné PET lahve, zbytečného skla či papíru, je problém najít barevnou popelnici na tříděný odpad. Radnice před časem avizovala, že přímo v památkové rezervaci vybuduje podzemní kontejnery, kam bude možné vyhodit zmíněné druhy odpadu. Lidé se jich dočkají do konce srpna, a to na třech místech.

„Jedná se osazení podzemních kontejnerů na sběr papíru,skla a plastů v městské památkové rezervaci. Umístěné budou v ulicích Lafayettova, Aksamitova a na třídě Svobody. Podzemní kontejnery řeší umístění odpadových nádob do země, nad zemí budou jen vhazovací šachty na jednotlivé odpady," uvedla Jana Doleželová, mluvčí olomoucké radnice.

Viditelné části odpadových sběrníků by neměly narušit vzhled historického centra. S prvním osazováním začne dle slov mluvčí radnice zhotovitelská firma zhruba 15. srpna. Do konce prázdnin přibude zbytek.

„Vysypání kontejnerů bude provádět speciální sběrný vůz , který vyzvedne kontejner z úložiště a vyprázdní jeho obsah," popsala Doleželová. Klasické barevné nádoby na tříděný odpad nejsou v centru podle pravidel městské památkové rezervace povolené. Velmi dobré zkušenosti s podzemními nádobami mají v například v Uničově, kde jich lidé mohou využít necelou třicítku. Sypat separované smetí mohou i obyvatelé Šternberka. (wja)