Alespoň tak to vypadá při pohledu na počty těch, kteří na Olomoucku požádali finanční správu o vydání potřebných údajů, bez kterých se do systému nepřipojí.

„K 1.listopadu si podnikatelé v okrese Olomouc podali celkem 441 žádostí o vyzvednutí autentizačních údajů. Z toho bylo 174 formou elektronického podání a 267 si poplatníci vyzvedli osobně. Je to stále malý počet. Termín zahájení se neodkladně blíží!" uvedla Veronika Kotullová, mluvčí Finančního úřadu pro Olomoucký kraj.

Přitom v první vlně se povinnost týká 2 346 a ve druhé 13 813 subjektu z Olomoucka. „Dosavadní číslo je skutečně velmi malé a rozhodně nedoporučujeme, aby to podnikatelé nechávali na poslední chvíli," apelovala Kotullová.

Evidenci tržeb podle zákona musí zahájit podnikatelé provozující stravovací a ubytovací služby už 1. prosince.

„Podnikatel potřebuje po získání těchto přihlašovacích údajů nějaký čas na to, aby si na portále EET vygeneroval certifikát, který je třeba nainstalovat do daného pokladního zařízení a aby stihl pořídit potřebný hardware a software, případně jej aktualizovat," upozornila.

Od 1.listopadu je spuštěn testovací provoz EET, kde si podnikatelé, kteří již mají vstupní údaje a potřebnou techniku, mohou vyzkoušet, jak jejich pokladní zařízení se systémem finanční správy komunikuje.

„Byli bychom rádi, kdyby si testovací verzi vyzkoušelo co nejvíce podnikatelů," dodala Kotullová.

Pokud má někdo pochybnosti, zda se musí k EET registrovat, může získat informace na www.etrzby.cz, kde má i možnost zadat svůj dotaz do on-line formuláře. K dispozici je také informační telefonní linka 225 092 392.

Zákazník nesmí být obětí neznalosti EET, míní hospodský

Zatímco mnozí jeho konkurenti si doposud ani nevyzvedli přístupové údaje, aby se mohli připojit k systému elektronické evidence Podnikatel Martin VaňourekZdroj: Archiv MVtržeb, která 1. prosince spadne na provozovatele stravovacích a ubytovacích zařízení, známý mohelnický hospodský Martin Vaňourek (na snímku vpravo) již EET zkušebně testuje.

Jak sám říká, nechce, aby jeho zákazníci pocítili, že nebyl dobře připraven na novinku, které se ze zákona musí podřídit.

Už jste na EET připraven?
Zařízení mám a rozhodl jsem se, že se zapojím do zkušebního provozu. Přihlášení proběhne každou chvíli (1.listopadu – pozn. red.).

Proč jste se zapojil do testovacího provozu?
Kdo je připraven, není zaskočen. Navíc, je potřeba si to vše vyzkoušet v plném provozu a vychytat chyby, které se mohou objevit. Onoho 1. prosince už může být pozdě a zákazník nesmí být obětí neznalosti problematiky EET.

Několik hospodských mi říkalo, že pokladny jsou drahé. Že si snad budou muset půjčit. Skutečně přípravy stojí tolik?
V podstatě EET se dá pořídit do 8 tisíc korun, bez DPH.

Souhlasíte se zavedením EET? Narovná podnikatelské prostředí?
Pokud budou výjimky, tak se prostředí nenarovná. Hasiči, fotbalisti a trhovci jsou pro malé vesnické hospody konkurencí a může je to ohrozit.

Návštěvníky restaurací budou zajímat dopady zavedení EET zejména na jejich peněženku. Máme v souvislosti s EET čekat zdražení?
Samozřejmě, že dříve či později, přijde zdražení, protože ceny v restauracích a pivnicích neodpovídají tomu, aby lidé v této profesi byli odpovídajícím způsobem zaplaceni. Pokud si dnes v montovně dělník, který nepotřebuje odborné vzdělání, vydělá 20 tisíc, pak aby byl obdobným způsobem zaplacen číšník nebo kuchař, musejí být ceny obědů nad 100 korun a pivo kolem 30 korun. Před lety bylo menu za 60 korun, zedník bral na hodinu 60 korun. Dnes menu stojí 70 korun a zedník beze 150 korun za hodinu, takže tady není určitě něco v pořádku.

Skončí v Olomouckém kraji hodně hospod kvůli EET?
Určitě nějaké restaurace a hospody skončí, ale tady je na vině politika pivovarů, protože lahvové pivo si občan koupí v marketu levněji, než jej pivovar dodává do restaurace a lidé jsou pozorní: za jedno točené jsou čtyři lahvová.

Patnáctiprocentní DPH na pivo v sudu nepomůže?
To nezachrání ani plánovaná sazba DPH ve výši 15 procent.

Budou hospodští propouštět číšníky, protože je nezaplatí? Myslíte si, že EET může mít v některých oblastech, kde kvetla šedá zóna, dopady do zaměstnanosti?
Dobrých a kvalitních číšníků nebude mnoho propuštěno, protože jich mnoho není. Udělejte si statistiku, kolik absolventů hotelových a učňovských škol dělá svoji práci a kolik jich končí v montovnách. Jinak řečeno, aby se restaurace udržela a měla schopný personál, musí být její zaměstnanci kvalitně ohodnoceni a tomu musí odpovídat ceny, ze kterých se tvoří zisk a tím i mzdy. Tedy, ceny půjdou dříve či později nahoru, počet provozoven určitě klesne, to je vcelku přirozený vývoj.