„Představte si město. Město Prostějov. Je ráno plné dýmu a mlhy. Městem právě před několika dny prošel regiment vojáků. Byli to Rakušané a Rusové, čili moji vojáci," uvedl svými slovy do děje všechny návštěvníky hned na začátku představení organizátor Václav Obr v převleku za Františka I.

Náhle se za řečníkem začal odehrávat děj, který byl však zatím velice klidný.

„Obyvatelstvo trápí zima, hlad a mor. Městem plným kouře a dýmu projíždí těžký vůz s proviantem. Vezou jídlo pro vojáky. Stane se to, že vojáci Francouzů tento vůz přepadnou. Strhne se hrozný boj. Lidé křičí o pomoc, aby přivolali další vojáky, aby město zachránili. Je to zázrak. Pomoci se dovolají. Do města přijíždí jezdci a dělostřelci, aby z města vyhnali spojence dál, zpátky na sever," dokončil své úvodní povídání Václav Obr.

A pak už ani nebyla slova potřeba, protože se strhla bitva plná ran z děl, akčních manévrů s koňmi a také ohně, protože vojáci zapalovali, co jim spadlo pod ruku. To vše podbarvovala dramatická hudba.

Po tvrdých bojích nakonec muselo vojsko rakouského císaře kapitulovat a město Prostějov bylo v moci Francouzů.

„To však ke spokojenosti místních obyvatel, protože francouzská armáda nebyla tak krutá a neplenila jako vojsko Spojenců," vysvětlil Obr.

Vyvrcholením historického představení pak byla demonstrace podepsání míru mezi Františkem I. a samotným Napoleonem s následným společným průvodem účinkujících a návštěvníků k nedalekému hřbitovu.

Tam byly slavnostně odpáleny tři salvy k uctění všech, kteří odpočívají v pokoji, tedy i císařů, kteří kdysi podepsali u Spáleného mlýna mír.