Nebývalá jsou i čísla u ještě závažnější klíšťové encefalitidy.

Odborníci proto doporučují lidem, kteří často chodí do přírody, aby v zimě zvážili očkování.

Právě během chladnější části roku, kdy je aktivita parazita na nule, je na injekci ideální doba.

Účinná vakcína existuje na klíšťovou encefalitidu. Na ochraně před lymskou boreliózou vědci stále pracují.

18.11.2018. Vánoční strom dorazil na Horní náměstí v Olomouci
Vánoční strom už dorazil na olomoucké náměstí. Podívejte se

Dramatické případy

„Není, proč váhat. Očkování na klíšťovku vřele doporučuji každému. Případů narůstá a očkování je jedinou ochranou před klíšťovou encefalitidou,“ apelovala praktická lékařka pro děti a dorost Helena Plesníková.

V Hlubočkách, kde ordinuje, v minulosti zaznamenala dramatické případy.

„Dívenka skončila se zánětem mozku v nemocnici. Následky naštěstí nemá, ale toto bych nechtěla zažívat,“ vzpomněla.

Letos v ordinaci zachytila několik případů lymské boreliózy.

„Rodiče přišli s dětmi včas, už umí nákazu rozpoznat. Nasadili jsme léčbu a je vše v pořádku,“ dodala praktická lékařka z Hluboček, jejichž okolí patří mezi ohniskové oblasti a zhruba před pěti lety zde epidemiologové napočítali třináct případů klíšťovky za jeden rok, což bylo nejvíce za 40 let, co se onemocnění v regionu eviduje.

Ilustrační foto
Onemocníte rakovinou? Deník zmapoval "nejzamořenější" okresy Česka

Abnormálně teplé jaro

Na letošních počtech lymské boreliózy a klíšťové encefalitidy se podle Libora Mazánka z Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje podepsalo abnormální jaro, kdy panovaly teploty kolem pětadvacítky.

Počasí přálo pobytu lidí v přírodě, ale zároveň klíštěti obecnému. Odpovídá tomu i nárůst lymské boreliózy, který nastal o prázdninách, kdy denně v regionu zjistili tři případy.

„Na jaře byla velká aktivita klíšťat. Bylo teplo a do května vlhko, tedy ideální podmínky. Boreliózy mají inkubační dobu až půl roku a údaje ze srpna a října odpovídají tomu, že příčinu je možné hledat v jarních měsících,“ vysvětloval.

„Podzim se taky vydařil, lidé chodili na houby, takže to letos bude u boreliózy i klíšťové encefalitidy jistě ještě narůstat. Letošek bude rekordní,“ dodal expert na zoonózy Libor Mazánek.

V těchto místech na břehu říčky Haná u Němčic nad Hanou byly nalezeny části těla neznámého člověka
Pes přinesl pánovi lidskou nohu. U řeky pak našli další části těla

Nakazit se můžete i od nymfy

Odborník proto vzhledem nárůstu nakažených i množství klíšťat v přírodě, kde nejsou nejen v Oderských vrších či Nízkém Jeseníku, ale i parcích, na zahrádkách i ve vyšších nadmořských výškách, doporučuje očkování proti klíšťové encefalitidě.

Navíc nakazit se může člověk nejen od dospělé samičky, ale všech stadií klíštěte, tedy i malé nymfy.

„S prvními mrazy je nejvhodnější doba na očkování, protože je vyloučeno riziko komplikací, pokud by člověk dostal klíště. Očkování je aktivní imunizace, není to nic proti přírodě. Na klíšťovou encefalitidu určitě doporučuji,“ radil Mazánek.

Jeden ze zaběhnutých psů, kterého strážníci chytali v Olomouci v prvním listopadovém týdnu
Po Olomouci nahání psí "útěkáře". Na podzim je vábí feny

Zájem o vakcínu se zvyšuje

Právě nízká proočkovanost lidí v Česku podle odborníků přispívá k tomu, že počty nemocných jdou u klíšťové encefalitidy nahoru.

Zájem o vakcínu se však i v Olomouckém kraji v posledních letech zvyšuje.

Dokládají to data VZP, která vloni vyplatila příspěvek na vakcínu 3441 klientům, zatímco v roce 2013 jich bylo v Olomouckém kraji pouze 472.

Možnost navození účinné ochrany očkováním u člověka existuje pouze v případě klíšťovky.

Na boreliózu, která patří k nejčastějším infekčním onemocněním přenášeným ze zvířat na člověka, lidská vakcína nebyla vyvinuta. Aplikuje se pouze u zvířat.

Problém je v tom, že pro člověka je patogenních několik druhů borelií, které se mohou vyskytovat současně na jednom místě. Odlišují se svými proteiny, na které reaguje imunitní systém.

„Optimální vakcína musí navodit ochrannou imunitní reakci proti všem uvedeným druhům, což je biotechnologicky velmi náročné,“ vysvětloval v rozhovoru pro Deník přednosta Ústavu imunologie Lékařské fakulty Univerzity Palackého Milan Raška.

„Dalším problémem je, že jiné antigeny má na svém povrchu borelie ve chvíli, kdy je přenášena z klíštěte do člověka, a jiné, když se začne šířit z místa prostupu po celém organismu. Obě fáze by optimální vakcína měla postihnout,“ popisoval.

Ani v důchodovém věku by lidé neměli slevit z aktivního života.
Kolika let se dožijete? Podívejte se na průměry podle bydliště

Počty případů v Olomouckém kraji

Lymská borelióza

2018
do konce října 509
červenec 89
srpen 94
září 70
říjen 93

2017
360

2016
423

2015
267

Klíšťová encefalitida

2018
do konce října 54
červenec 16
srpen 12

2017
45

2016
28

2015
14

Zdroj: KHS Olomoucký kraj