Filmový muzikál navazuje podle tvůrců na historii českých pohádek. Vychází z předlohy Milady Mašatové napsané v roce 1985 a vyzdvihuje téma přátelství a lásky k člověku i k přírodě.

„Impuls ke zfilmování Hrušky byl ten, že se jedná o velmi silný příběh. Je navíc prokládán krásnými písničkami, které jsou dílem členů z Nabalkoně, což je poměrně ojedinělá záležitost a zaslouží si být dokumentovaná," zmiňuje produkční Tereza Tvrdá jeden ze spolupracujících souborů.

Zdroj: Youtube

Divadelní spolek už měl s pohádkou zkušenost, protože její úpravu představil v létě. Štáb tvořící pod značkou ABSENT 90´s mu tehdy pomáhal.

I tak byla práce na filmu náročná, zejména kvůli omezenému času a penězům.

„Sehnat dvacet lidí v jeden čas na jedno místo je velmi obtížný úkol, protože každý má samozřejmě vlastní povinnosti. Proto se muselo natáčet rychle a vše jsme stihli natočit během šesti dnů v září," dodává produkční.

Předtím se tým složený většinou ze studentů filmové a divadelní vědy tři měsíce věnoval přípravě scénáře, kostýmů, choreografií, lokací a shánění peněz. Spolu s dokončovanou postprodukcí tak má za sebou asi půl roku práce.

Peníze vybrali na portálu Startovač

Výrobu autoři hradili z peněz vybraných na internetovém portálu Startovač, získali pětatřicet tisíc korun. Pomohla i univerzita, lidé a firmy, například půjčením zázemí nebo techniky.

Muzikál, který chce hudbou i kostýmy skládat poctu českému folkloru, má premiéru v úterý 29. listopadu v olomouckém kině Metropol.

„Po zvážení situace jsme nastavili vstupné dobrovolné, jelikož očekáváme návštěvnost z řad studentů a neradi bychom někoho odradili. Věříme, že nějaké peníze se sejdou a budeme rádi za každou korunu," říká Tereza Tvrdá. Program kina uvádí 120 minut, které ale kromě promítání filmu zahrnují i úvodní slovo, debatu a film o filmu.

Další projekce filmu pro děti od deseti let tvůrci zvažují. „Jde o velký projekt, tak bychom ho neradi nechali u ledu. Uvidíme, jaké budou po premiéře ohlasy, ale rádi bychom Hrušku protlačili na další promítání, festivaly a podobně. V plánu je také promítání pro školy," zmiňuje produkční.