Rostou tradiční zimní druhy, avšak ve velkém množství.
„Hub jsou kvanta. Počasí jim přeje, rostou pěkně, a to ucho Jidášovo, hlíva, několik druhů ohnivce, penízovka sametonohá,“ vypočítával známější zimní houby mykolog Jiří Polčák.
„Včera přišli lidé do poradny a měli pěkné úlovky – hlívu. Kdo zná místa, najde,“ popisoval ve středu odpoledne.
Pochlubil se i unikátem: čistě bílými plodnicemi ucha Jidášova. „Důkaz toho, že i albíni jsou i mezi houbami,“ žertoval mykolog.
Do rizota či polévek
Ucho Jidášovo, jinak také boltcovitka bezová, roste tradičně na bezu a plodnice mají tmavou barvu – hnědou i červenohnědou.
Jde o běžnou jedlou stopkovýtrusnou houbu, která je hojně využívána v kuchyni zejména v asijských zemích.
„Výborně se hodí do rizota, polévek. Je to léčivka, takže ji lze jen doporučit,“ poradil Jiří Polčák.
Mrazy v nedohlednu
Teploty v nížinách by měly přát růstu konzumních hub i nadále.
Ve čtvrtek klesnou minima v Olomouckém kraji od plus čtyř do nuly a přes den vyleze rtuť teploměru až k sedmi.
V pátek budou nejnižší teploty plus čtyři až nula a nejvyšší jeden a pět stupňů Celsia.
Podle týdenní předpovědi bude v Česku nejchladněji počátkem příštího týdne, ale ani v pondělí nebude pod nulou celý den. Poté se teplota o stupeň dva zvedne.
Ucho Jidášovo v hanácké gastronomii
Plodnice ucha Jidášova postrádají typickou houbovou chuť i vůni, ale jsou oblíbené pro svoji křupavou texturu.
Přidávají se do polévek, salátů a do hlavních pokrmů asijské kuchyně.
Ucho Jidášovo se před více jak 1 500 lety začalo používat v asijských zemích jako léčivá houba ( vysoký krevní tlak, bolesti žaludku, zubů a srdce, kornatění cév, posiluje psychiku a imunitní systém, zlepšuje pleť a vlasy) a je nedílnou součástí pokrmů čínské kuchyně.
U nás roste místy velmi hojně jako parazit na dřevě bezu černého, buků a vrb.
Dušené uši
650 g. čerstvého ucha Jidášova, 1 větší cibule, 40 g. tuku nebo másla, 10 g. hladké mouky, 100 ml. smetany, sůl, pepř, petrželka.
Očištěné houby nakrájíme na nudličky, přidáme nakrájenou cibuli, tuk a podusíme. Když jsou houby měkké, zahustíme je smetanou rozmíchanou s moukou, povaříme, osolíme a opepříme. Podáváme s bramborem nebo chlebem.
Asíjská směs s uchem Jidášovým
300g. kuřecích řízků, 100 g. čerstvího ucha Jídášova, 100 g. fazolových lusků, 100 g. celeru, 1 červená paprika, 2 stroužky česneku, lžička nastrouhaného zázvoru, 1 vejce, 1 lžíce škrobové moučky Solamyl, 4 lžíce rýžového vína, sojová omáčka, chilli, sůl, olej.
Kuřecí řízky nakrájíme na nudličkys a naložíme do marinády z rozšlehaného vejce, rýžového vína, zázvoru a česneku, necháme nejlépe přes noc marinovat. Druhý den nudličky opečeme zprudka na oleji, oheň ztlumíme a přidáme nakrájenou zeleninu a proužky ucha Jidášova, přiklopíme pokličkou a dusíme až zelenina změkne. Směs na závěr ochutíme sójovou omáčkou a chilli, případně přisolíme. Podáváme s rýží nebo smícháme s čínskými nudlemi.
Zdroj: Jiří Polčák