Podle odborníků je velká šance, že netopýry náhrada zaujme.

Nová obydlí zatraktivní i tím, že do nich vloží jejich trus.

Ve stromech, které musejí ustoupit ochraně před velkou vodou, žije hned několik druhů těchto letounů, a to netopýr rezavý, netopýr hvízdavý a netopýr vodní.

„Preventivní instalace budek má poskytnout netopýrům čas k nalezení nových úkrytů a zabydlení se v nich ještě před samotným zásahem do stávajících porostů," vysvětloval ředitel závodu Horní Morava Jiří Zedníček.

Podle odborníků tak bude pro tyto okřídlené savce přechod do nového domova méně stresující, než kdyby měli být přesunuti těsně před samotným kácením stromů podél hlavního toku.

„Stoprocentní jistotu toho, že všechny budky obsadí, samozřejmě nemáme, ale snažíme se vytvořit co nejlepší podmínky, například do budek dáváme trochu netopýřího trusu, aby budky pro ně byly atraktivnější," popisoval Jiří Šafář z České společnosti pro ochranu netopýrů.

Betonové budky pro netopýry. V areálu závodu povodí Moravy v Olomouci.

Betonové budky pro netopýry v areálu Povodí Moravy v Olomouci. Autor: DENÍK/Jiří Kopáč

Celkem 14 nových příbytků

Budky ve čtvrtek pracovníci Povodí Moravy umístili na listnáče pomocí plošiny a zároveň zavěsili dutý kmen, který také netopýrům poskytne útočiště.

Další budky postupně umístí v úseku od železničního mostu u teplárny po most Masarykova, u areálu vysokoškolských kolejí a dále na jezu na obtoku, kde budou budku instalovat pracovníci hasičského záchranného sboru.

„V tu chvíli víme o dvou stromech, které se mají kácet, a netopýři je využívají. Jistě jsou i v dutinách dalších stromů," sdělil Jiří Šafář a připomněl, že odborníci zjistili zázemí těchto letounů v několika stromech, které padly už letos na jaře.

„Když se budky umístí s předstihem, je větší šance, že je netopýři akceptují, než když budou nuceni hledat spásu na poslední chvíli," potvrdil odborník.

Celkem povodí ve spolupráci s Českou společností pro ochranu netopýrů nainstaluje na stromy nebo stavby u řeky 14 budek. Pořízeny byly dvě zimní, jedna celoroční pro instalaci na zeď a 11 univerzálních.

„Umístěny budou na místa pro netopýry dostupná a bezpečná, aby se na ně pokud možno nedostali predátoři," doplnil Jiří Šafář.

V dutinách stromů v Olomouci se mohou lidé nejčastěji setkat s netopýrem rezavým. Hojný je také netopýr hvízdavý. Budky by mohli využívat také netopýři vodní či netopýr ušatý.