Majitelé jahodových plantáží popisují, že vlivem dlouhé zimy ještě rostliny pořádně nerozkvetly, i když teploty v posledních týdnech vývoj popohnaly.

„V noci bude jasno až polojasno, nejnižší teploty čtyři až jeden stupeň Celsia. V údolích až minus jeden pod nulou. Očekáváme četné přízemní mrazíky,“ informovala meteoroložka Marie Labajová z ostravského regionálního předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Ilustrační foto
Víkend bude letně žhavý. Dobře se namažte
Jarní Flora Olomouc.- přes zavřené Smetanovy sady se Olomoučané dostanou s průchodkou za 150 Kč. Pokud projdou do 15 minut, peníze dostanou zpět.
Zrychlit krok! Jinak průchod parkem přijde na 150 korun

Vloni na jaře nadělaly mrazíky paseku na jahodových plantážích, kde je stále populárnější samosběr plodů. Mrazy spálily polovinu nezakrytých ploch v Olomouci – Slavoníně.

Letos zde jahodníky vůbec nestihli zabezpečit proti teplotám pod nulou. Netkané textilie leží uskladněny na okraji pole.

„Letos byla dlouhá zima a najednou přišlo léto – jaro jsme nepocítili. Jahody tak rychle vyrostly, že nestíháme práce, které bychom už měli mít hotové. Nějaké zakrývání vůbec nepřipadá v úvahu,“ popisoval Jan Dostál, pěstitel s plantážemi na Olomoucku a Prostějovsku.

Věří, že na Hané mrznout nebude. A i kdyby přízemní mrazík přešel přes to, co je aktuálně rozkvetlé, nebude to znamenat nic fatálního.

„Jahody ještě pořádně nerozkvetly, květy jsou stále schovány v pupenech a na jednom keříku je rozkvetlý maximálně jeden květ, někdy ani to ne. Pokud nebude minus pět, nemělo by se nic stát. A já doufám, že mrznout nebude vůbec,“ usmál se Dostál.

V olomoucké Zolově ulici, kam se plantáž přesunula od sokolovny, bude letos ke sklizni pět hektarů. Pěstitel opět počítá se stále více populárním samosběrem sladkých plodů.

Pugéty pro Floru "prší z nebe". Jarní Flora začala. Foto: Deník/Jiří Kopáč
VIDEO: Pugéty "prší z nebe". Jarní Flora začala
Podnik v Litovelské ulici v Uničově, kde jednu březnovou noc našli 12 opilých nezletilých
Opilí školáci na diskotéce? Alkohol prý skrývají v křoví