Odborníci na krizovém štábu na svém on-line setkání řešili, jak epidemickou situaci udržet pod kontrolou.

„Máme dvě priority: Dostatečnou lůžkovou kapacitu v nemocnicích. Chceme se také zaměřit na to, abychom nákazu udrželi pod kontrolou zejména na školách, odkud se může lavinovitě šířit dál. Aktuálně máme v kraji uzavřených 140 tříd – všechny z rozhodnutí ředitelů škol,“ sdělil hejtman Josef Suchánek.

Případné plošné zavírání škol podle něj není v tuto chvíli na pořadu dne. „Všichni se mu snažíme vyhnout,“ uvedl.

Péče o nemocné s covidem. Ilustrační foto
Covid v kraji dál přitvrzuje, počet hospitalizovaných se zdvojnásobil

Podle epidemiologů je nejvíce pozitivních mezi dětmi a mladistvými ve věku 6 až 19 let.

„Situace ve školách a školských zařízeních je nadále nepříznivá. KHS aktuálně v období od 29. října do 4. listopadu řešila výskyt onemocnění Covid-19 ve 169 školách a školských zařízeních Olomouckého kraje,“ informovala v pátek mluvčí Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Markéta Koutná.

Hajdúch: Zavřít školy na dva týdny

Podle Mariána Hajdúcha, šéfa Ústavu molekulární a translační medicíny LF UP Olomouc a člena nově vzniklého týmu pro řešení epidemie koalice SPOLU, je na zvážení zda školy na 14 dní neuzavřít a nepustit děti zpět až s negativním testem.

„V kategorii dětí je stávající incidence nemoci mezi 700 až 900 případy na 100 tisíc obyvatel za sedm dní. Je na zvážení, zda školy na čtrnáct dní neuzavřít a nepustit děti zpět až s negativním testem,“ uvedl ve středu pro Český rozhlas Plus.

Ministr školství Robert Plaga i jeho pravděpodobný nástupce Petr Gazdík to pro Novinky.cz odmítli.

Obsluha kontroluje potvrzení o očkování proti covidu u hosta restaurace. Ilustrační foto
Olomoucké hospody kontrolují očkování, až na výjimky. Hostů ubylo

Testování nově i na Olomoucku a Šumpersku

Další školy v Olomouckém kraji čeká v příštím týdnu povinné testování na koronavirus. K Prostějovsku a Přerovsku, kde se kvůli vyšší incidenci testovalo již v tomto týdnu, přibude Šumpersko a Olomoucko.

Hranici pro povinné testování určila ministerstva zdravotnictví a školství na více než 300 nových případů Covidu-19 na 100 tisíc obyvatel za posledních 7 dní v okrese. Rozhoduje se však zpětně. Limit nyní splňuje i Jesenicko – v pátek 310 případů.

Očkovací centrum ve Fakultní nemocnici Olomouc
Zájem o očkování v kraji, pro první dávku přišly tisíce lidí za týden

Krizový štáb Olomouckého kraje také řešil další postup očkování proti koronaviru – v kraji je aktuálně naočkováno zhruba 53 procent obyvatel.

Zájem o vakcinaci v posledních dnech narůstá. Ve čtvrtek zdravotníci v Olomouckém kraji podali celkem 2 788 dávek, z toho pro první si přišlo 919 zájemců.