„Kvůli tkanině na kočárku dochází k přehřátí dítěte uvnitř. Po několika minutách stoupla teplota v kočárku z okolních 34,5 stupňů na 42,9 stupňů. Když takto nechají rodiče miminko spát hodinu v kočárku s plenou přes stříšku, nechceme si ani představit, jakou hodnotu by teploměr naměřil,“ upozornila Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje.

Pokud rodiče chtějí dopřát dítěti stín, měli by podle záchranářů sáhnout po deštníku či cloně na kočárek, která se připevňuje na stříšku a madlo kočárku.

„Tak dochází neustále k cirkulaci vzduchu a dítě se tak nepřehřívá, nedusí,“ připomněla mluvčí záchranky Lucie Mikisková.

Třicetistupňová vedra mohou způsobit problémy i dospělým. Jedná se o vysokou zátěž na lidský organismus. Hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace.

„Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Na čtvrtek předpovídá ČHMÚ odpolední maxima 30 až 33, na horách pak 23 až 27 stupňů Celsia. V pátek budou nejvyšší denní teploty dosahovat 30 až 34 stupňů.

V sobotu už bude více oblačnosti a místy se objeví déšť nebo přeháňky. Ochladí se a maxima budou 23 až 27.

„V neděli bude oblačno, přechodně i polojasno, ojediněle přeháňka. Nejvyšší denní teploty budou 23 až 27 stupňů Celsia,“ informovala Marie Glofáková z ostravského předpovědního pracoviště ČHMÚ.