„Minulý týden jsem ležela s kamarádkou na Nákle a asi dva metry od nás v trávě masturboval asi čtyřicetiletý muž, před kterým nás přišly varovat další dvě holky, které tam byly už před námi. Nevšímali jsme si ho. Proč taky, i když nepříjemné to trochu bylo,“ pověděla dvaadvacetiletá Marcela z Olomouce.

Co tedy dělat v případě, kdy se setkáme u vody s člověkem, který si nepřišel pouze zaplavat a slunit se, ale uspokojit se jinak?

V tomto okamžiku je těžké reagovat. Někdo křičí, někdo dotyčnému vynadá, jiní jej ignorují. Správná odezva není jednoznačně daná a vždy záleží na konkrétní situaci.

„Nelze ani říct nějaký obecný návod, jak v této situaci postupovat, ale asi každá žena ví, jak může muže snadno dostat do úzkých. Někdy je dobré se třeba jen klidným hlasem zeptat – Co to tu děláte? Nebylo by to pro vás lepší, kdyby jste to dělal někde v soukromí? Tím, že by na něj křičela, tak by mohla vlastně ještě více uspokojit jeho touhy,“ uvedl psycholog Luboš Smékal a také poznamenal, že dobré je zaútočit na všeobecně známou mužskou ješitnost, například říct s úsměvem: A to je vše, co nám tady ukážete?

Horší je, když jsou svědky takového chování děti.

„Záleží jak je dítě staré, ale v každém případě je dobré si s ním o tom, co právě vidělo, v klidu a nezaujatě popovídat. Vysvětlit mu, co ten člověk dělal, stejně i to dítě bude jednou onanovat, a říct mu, že tyto věci na veřejnost nepatří, že by se měly dělat v soukromí. Nevytvořit z toho žádnou extra událost, ale na druhou stranu určitě si o tom promluvit,“ poradil odborník Smékal.

Lidé, kteří se na veřejnosti ukazují nazí (samozřejmě mimo k tomu vyhrazená místa jako jsou nudistické pláže), a třeba se mezi lidmi i ukájejí, se dopouštějí minimálně přestupku.

„Mohlo by jít s největší pravděpodobností o přestupek proti veřejnému pořádku a vzbuzení veřejného pohoršení. Může jít také o trestný čin ohrožování mravnosti. Záleží na dané situaci a na konkrétním případu,“ vysvětlila olomoucká polcijení mluvčí Marta Vlachová.

Policie na přírodní koupaliště sice občas jezdí, nějaký speciální "letní" dohled zde však neprovádí.

„Loni mi tady ukradli mobil a peněženku z tašky, ale nenahlásila jsem to, protože stejně pochybuju, že by to policie našla. Docela se divím, že sem nejezdí policie. Myslím, že by to měli projet aspoň párkrát za den,“ myslí si Žaneta Horáková, kterou jsme potkali u jezera Poděbrady.

„Letos nemáme hlášené žádné krádeže z těchto lokalit. Kontroly provádíme, ale většinou sledujeme především parkoviště, jestli mají lidé zabezpečená vozidla. Že by se policisté procházeli po pláži, tak to ne,“ sdělila policejní mluvčí Vlachová.