První kurzy plavání pro těhotné ženy začínají v nemocnici v pondělí 7. listopadu a prostor nabídnou vždy šesti maminkám na každé lekci.

„Nastávajícím maminkám se v naší porodnici snažíme nabízet maximálně široké spektrum služeb, od pravidelných lekcí předporodní přípravy, přes cvičení v těhotenství, až po prohlídky porodního sálu a lůžkového oddělení. Nyní jsme se rozhodli jít ještě dál a zařazujeme cvičení ve vodě, které je zejména v pozdějších fázích těhotenství příjemnější než klasické cvičení," vysvětlila Olga Havelková, porodní asistentka Nemocnice Šternberk.

Pohodlí při cvičení přitom není zdaleka jedinou výhodou vodního prostředí.

Plavání v těhotenství má podle Havelkové blahodárný vliv na cévní a mízní systém a posiluje zádové svaly, které v těhotenství trpí.

Cvičení také pomáhá zpevnit důležité svaly pánevního dna a zároveň učí správnému dýchání, což ženy při porodu ocení.

„Každá lekce bude trochu jiná, aby se maminky nenudily, vždy však zahrne krátkou rozcvičku, posilovací cviky vhodné pro těhotné ženy, uvolňovací cvičení a závěrečnou relaxační fázi," popisovala Havelková

Plavání pro těhotné ženy v jakékoliv fázi těhotenství až do samotného porodu bude probíhat v rehabilitačním bazéně v nemocnici, a to každé pondělí od 16 hodin. Cena jedné hodinové lekce je 80 korun. Je potřeba se předem objednat na e-mailové adrese predporodnikurzy@nst.agel.cz.