VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivovarské hospody na venkově táhnou, musejí přidávat stoly

Olomoucko – I když dohromady uvaří zhruba jen jedno procento českého výstavu, jejich obliba roste a v Česku jejich počty narůstají pozoruhodným tempem. Řeč je o minipivovarech a jejich vlastních pivnicích.

26.11.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Černý Vít

Na Olomoucku zdolávají vyznavači zlatavého moku i nemalé vzdálenosti, aby pohárky v ústech oblažili vynikající chutí a žízeň uhasili pravou českou kvalitou.

Venkov nevenkov, na prázdné lokály si sládci a hospodští z těchto podniků nestěžují.

Zatímco jinde na Olomoucku si malé venkovské hospody stěžují na to, že chlapi se stále častěji spokojí s jedenáctkou ze supermarketu, protože stojí deset korun, v pivovarských lokálech to nejen v pátek a sobotu hučí jako v úle.

„I když s podzimem je to o trošku horší než přes léto, nestěžujeme. Pravidelně každý týden se k nám sjíždějí štamgasti z Lutína, Slatinic, i z Olomouce. Oblibu máme i u místních," popisovala Jana Muzikantová z pivovarské hospody ve Lhotě pod Kosířem, místní části Drahanovic.

Útulný podnik ve vsi, která nemá ani stovku čísel popisných, otevřel před dvěma roky a jeho polotmavý ležák pojmenovaný podle obecní studny Haltýř se stal okamžitě hitem.

Podle hospodské je to dáno kvalitou nabízeného zlatavého moku.

„A přijatelnou cenou. Jedenáctka stojí tolik, co z velkého pivovaru," uvedla Muzikantová.

Kritiku ještě nezaznamenal

Na to, že Češi začali podobně jako jídlo řešit i to, co mají ve sklenici, vsadili i v Náměšti na Hané.

Vlastní hospodu otevřel minipivovar Jadrníček zhruba před dvěma lety.

A byla to trefa do černého. Letos v létě dokonce museli přidávat stoly do ulice, aby zahnali žízeň místních a turistů.

„Zájem je velký. A když ještě k pivu objednáme hudbu, to jsme teprve v jednom kole," mnul si spokojeně ruce sládek Radek Jadrníček.

Za jediný den v podniku vytočí i dva padesátilitrové sudy.

„Otevřít pivovarskou hospodu, byl výborný nápad. Těší mě, když slyším chválu na své pivo. Kritiku jsem ještě nezaznamenal," pochlubil se sládek.

Minipivovary pravidelně chystají ve vesnických lokálech i překvapení v podobě různých vícestupňových speciálů vynikající plností a zajímavou chutí.

A to je teprve zájem o místo u stolu. Hospodští proto doporučují raději rezervaci předem.

Ve Lhotě chystají tradiční vánoční speciál a v Náměšti na Hané už připravují na advent sladkou novinku.

„Hosté se už zajímají, co chystáme. Těší se na novou chuť. Letos to bude čokoládový ležák," usmál se Jadrníček, který vaří pivo zásadně tradičním způsobem a výhradně z českých surovin.

Autor: Daniela Tauberová

26.11.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Sigma - Sparta 1:0, květen 1998. Marek Heinz (vlevo) v souboji s Petrem Papouškem ze Sparty
8

Kdy Sigma doma porazila Spartu? Hrála ještě v pruhovaném a rozhodl Heinz

Vojtěch Pikal (Piráti) na ustavující schůzi Poslanecké sněmovny 24. listopadu
1 8

Pirát z Olomouce je ve vedení Sněmovny. Nesmím přibrat, usmívá se Vojtěch Pikal

Kam o víkendu? Na zabíjačku, tancovačku i vláčky

Pravidelná porce tipů na zajímavé víkendové akce na Olomoucku.

Audi odstřelilo volkswagen v protisměru, tři zranění

Tři lidé se zranili při nehodě, která se stala ve čtvrtek 23. listopadu v osadě Bergov u Javorníku. 

V Jeseníku chystají celoroční sáňkařskou dráhu, unikátní ve střední Evropě

Sáňkaři z Jeseníku se přiblížili svému cíli vybudovat přírodní sáňkařskou dráhu. Ta nad městem v druhé polovině minulého století stávala a na závody se do Jeseníku sjížděly sáňkařské špičky z Česka i okolních států.

Překvapilo mě, že řidiči jeli dál, vzpomínal oceněný hasič

Medaili Za záchranu lidského života dnes převzal z rukou hejtmana Ladislava Oklešťka třiatřicetiletý Roman Grosič z Jeseníku. V červnu letošního roku neváhal poskytnout první pomoc cyklistce, která se těžce zranila při pádu na silnici v Jeseníku. Ocenění ho potěšilo a jak uvedl, udělal v tu chvíli něco, co považoval za povinnost.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT