O dobrou nákladu se postará i Banjo Band Ivana Mládka.
„Příchozím připomeneme staré tradice, hodování i řemesla v dobové atmosféře historického jarmarku," uvedla tisková mluvčí pivovaru Hana Matulová.
Více než třicítka stylových stánků bude především patřit hanáckým farmářům a řemeslníkům. Návštěvníci se budou moci mnohému přiučit nebo si vyzkoušet svoji zručnost.
„Tradiční řemesla tady představí cechy dráteníků, kovářů, tkalců nebo přadlen, takže nebudou chybět ani dřevěné kolovrátky nebo ukázky, jak si fortelně uplést košík z přírodního proutí nebo třeba upaličkovat krajku. Dobovou atmosféru připomene nejen výbava, ale i dobové kroje tovaryšů a jejich mistrů," vyjmenovala část programu mluvčí.
Co dobrého k pití?
Symbolem oslav se pak stane polotmavý Litovel Gustav, kterému tentokrát požehná litovelský kněz Josef Rosenberg.
„Pivo Gustav vyrábíme více než rok. Doporučil by jej v zimě, je ideální pro povzbuzení těla i ducha. Je velmi silné, tak jako byl Gustav Frištenský," řekl nedávno Petr Kostelecký, sládek litovelského pivovaru.
Připíjet se však bude nejen Gustavem, ale také nejlepším ležákem v republice se jménem Litovel Premium a nefiltrovaným Moravanem.
Vůbec poprvé pak nádvoří pivovaru provoní pivní punče, dokonce i nealkoholické pro ty, co přijedou autem z daleka.
Do pohody zabíjačka
Oslavu 120 let pivovaru Litovel přímo na místě připomenou také ražené mince se symbolikou pivovaru.
„Nebude chybět ani pravá moravská zabíjačka a zabíjačkové hody, kde si příchozí mohou pochutnat na škvarkách, jelítkách, jitrnicích, tlačenkové polévce, ovaru i vepřovém guláši," pozvala mluvčí a doplnila, že přijedou i farmáři se svými ovčími a kozími sýry, pekaři se škvarkových chlebem i svatebními vdolky, včelaři ze Šternberku s medem a medovým pečivem i ovocnáři se svými přírodními mošty.
Prohlídka pivovaru
Pro zájemce budou také připravené prohlídky pivovaru, včetně historické expozice, kde k nejoblíbenějším exponátům patří pivovarská lavice pro takzvané gradirování piva.
„Šlo o jednoduchý, osvědčený postup, který dnes baví návštěvníky. Dřevěná lavice se polila pivem, poté se na ni usedlo v kalhotách z kůže, ta byla podmínkou. A pokud jste po chvíli vstávali i s lavicí přilepenou na zadku, bylo pivo v pořádku," doplnila Hana Matulová. (paš)