Ze zpracovávané kulatiny nezbude prakticky žádný odpad. Prodává se úplně všechno.

"V důsledku energetické krize se naprosto změnil trh se sypanými hmotami. Dnes prodáváme piliny, štěpku nebo kůru za více než trojnásobek toho, co jsme za tyto komodity dlouhodobě inkasovali," informoval Jan Vařeka, předseda představenstva Pily Javořice.

Veřejné osvětlení v Prostějově. Ilustrační foto
Prostějov potemní, radnice omezí pouliční osvětlení

Necelá tisícovka za metr štípaného smrku nalákala obrovské množství zájemců. Ve Ptenském Dvorku nestíhali uspokojit poptávku, která je více než trojnásobná ve srovnání s minulým rokem.

"Prodej štípaného dříví pro naše okolí je samostatná kapitola. Vycházeli jsme z toho, že máme poměrně výhodnou situaci týkající se zbytného, nestandardního dříví. Rozhodli jsme se, že ho budeme štípat a pomůžeme tak okolním zájemcům. Mysleli jsme si, že ten objem, který budeme schopni naštípat, stěží prodáme. V meziročním srovnání jsme už na trojnásobku," vysvětluje Jan Vařeka a pokračuje: "Vzhledem k tomu, že bylo nutné upravit některé procesy a směnnost, tak jsme nedokázali uspokojit všechny poptávky po štípaném dříví. V srpnu jsme proto museli objednávky zastavit. Počítáme s tím, že je znovu otevřeme začátkem příštího roku."

Původní cena se stoprocentně navýší.

"Stejně jako rostou vstupní ceny surovin pro nás, budeme muset výrazně upravit i cenu štípaného dříví. Není to tak, že bychom chtěli na okolních domácnostech vydělávat, ale odráží to realitu energetického trhu," uzavírá šéf pily.

Historickou premiéru v podobě průjezdu vlaku Smart GigaWood zažila železniční trať mezi Prostějovem a Ptenským Dvorkem ve čtvrtek 13. října 2022.
VIDEO: Vlak s "gigantickými" vagony dorazil poprvé z Prostějova do Ptení

Pila Javořice nabízela na počátku letošních prázdnin prostorový metr sypaného smrkového dříví za 850 korun s tím, že při objednávce minimálně deseti metrů byla doprava do vzdálenosti 25 kilometrů zdarma.

V současnosti se u jiných prodejců štípaného dříví pohybují ceny za prostorový metr sypaného měkkého jehličnatého dříví okolo 1500 korun a mnohdy mají zásoby vyprodané. U tvrdého dříví dubového či bukového začínají ceny nad hranicí dvou tisíc korun.