Expozice přináší řadu nových informací, s nimiž se ještě veřejnost neměla možnost seznámit.

Oficiálně bude návštěvníkům zpřístupněna 23. dubna, nedočkaví zájemci do ní však mohou nahlédnout už tento čtvrtek u příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel.

„Konečně se návštěvník města i Olomoučan může dozvědět něco o historii výstavby pevnůstky a o objektech, které se zachovaly, ale také o tom, jak pevnost vypadala, když fungovala. K vidění tady je spousta fotografií a nákresů. Máme tady i krásné archeologické nálezy, přímo osud. V prvním patře je pak k vidění sádrový model města i pevnosti z poloviny 18. století," uvedl Ján Kadlec, místopředseda správní rady občanského sdružení Muzea olomoucké pevnosti, který se i na tvorbě expozice podílel.

Za zajímavými nálezy, které jsou v muzeu k vidění, pak stojí další člen sdružení, Vladimír Gračka, dlouholetý pracovník památkové péče. Před čtyřmi lety v areálu začal pracovat jako brigádník.

„Začal jsem prosívat násypy pod podlahou a hned první lopata byla překvapením. Našla se tam mosazná nábojnice. Věnoval jsem tomu větší pozornost a během dne jsem pak nasbíral asi dvacet kousků – patrony, dokonce i první kulové náboje a také nějakou minci," zavzpomínal na začátky.

Později zajímavých nálezů přibývalo.

„Největší ovšem byl v takzvaném velkém dělostřeleckém skladu, tam jsme pod schodištěm našli medailon, který opravdu datuje a zdůvodňuje, proč je to dělostřelecký sklad. Je tam symbol svaté Barbory, patronky dělostřelců," doplnil Vladimír Gračka.

Otevřeno každý den, kromě pondělí

Expozice Prachárna Muzea olomoucké pevnosti bude fungovat jako běžné muzeum, otevřeno tedy bude mít kromě pondělků každý den od devíti do sedmnácti hodin, základní vstupné bude šedesát korun, zlevněné třicet.

Díky průvodkyni příchozí dostanou výklad, chybět nebude ani možnost domluvení individuální prohlídky celého prostoru.

„Pro mnohé to není standardní muzeum, ale vycházíme z toho, že tento celý objekt je sám o sobě velmi cenným exponátem. Snažili jsme se v rámci expozice sem dát všechny základní informace, tak, aby návštěvník, který o olomoucké pevnosti neví nic, se dozvěděl, jak to tady vypadalo," řekla Markéta Záleská, ředitelka Muzea Olomoucké pevnosti.

VÍCE: Olomoucká Pevnost poznání už má první exponáty