Kromě přispění na investice si z peněz odevzdaných provozovateli heren polepší všechny sportovní kluby, jejichž činnost dotuje město. Na jejich provoz půjde o padesát procent více peněz než dosud. Vedení města takto nyní přerozděluje dvacet šest milionů korun.

Kromě sportu půjde část získaných peněz také do oblasti sociální, kultury a prevence kriminality. Pravidla pro rozdělování peněz pro budoucí roky se teprve připravují.

Z balíku 26 milionů korun půjde 19 milionů korun do oblasti sportu. Vedení města rozhodlo, že částku rozdělí na tři díly. Ze zhruba pěti a půl milionu korun se o padesát procent navýší sportovním klubům jejich příspěvek od města. Navýšení se však netýká SK Sigma, holického fotbalového klubu ani olomouckých hokejistů.

Například Tělovýchovné jednotě (TJ) Milo Olomouc doputuje z hazardu sto tisíc korun navíc.

„Všechna sdružení ocení padesátiprocentní navýšení. Je dobře, že nyní na peníze nedosahují jen dva tři velké oddíly, ale peníze se rozmělní i do těch menších, které například dostávají od města jen pár desítek tisíc. I přesto je pomoc potěší, stejně jako nás," naznačil Josef Ondroušek, předseda TJ Milo Olomouc.

Příští rok se zvýhodněním klubů nepočítají

O milion a půl si například přilepší Atletický klub Olomouc. Již před časem předseda atletického klubu Miroslav Hrabal zmínil, že by jej potěšily i peníze na doplacení uskutečněné investice v podobě nového zázemí, kterého mohou sportovci využívat na stadionu u tržnice.

Město klubu, který uspěl se svou žádostí, pošle 2,25 milionu korun. Prostředky půjdou ze druhého balíku zhruba deseti milionů korun.

Kromě plošného padesátiprocentního navýšení a deseti milionů na investice je připraveno více než 3,3 milionu korun, které mohou kluby žádat na podporu aktivit během roku.

„Vnímáme obtížnou situaci mnoha klubů, občanských a zájmových sdružení, na které stávající okolnosti těžce dopadají. To je v oblasti sportu navíc doprovázeno současným výpadkem příjmů ze Sazky i ze státního rozpočtu, což vytváří mimořádně obtížnou situaci, která v mnoha případech hraničí s existenčními problémy," uvedl náměstek primátora Jan Holpuch, který má problematiku sportu kompetenčně na starosti.

Vedle 19 milionů korun je vyčleněno 3,5 milionu korun na podporu kultury a volného času dětí a mládeže. Pro sociální oblast jsou připraveny dva miliony korun. O půl milionu méně pak město rozdělí na prevenci kriminality.

„V letošním roce jsme prioritně vykrývali potřeby sportovních klubů, které byly na příspěvcích z hazardu závislé. Příští rok už však se zvýhodněním těchto klubů nepočítáme," řekl náměstek primátora města Olomouce Ivo Vlach.

Kam půjdou peníze z hazardu:

1. TJ Lokomotiva Olomouc, o. s.
• dobudování zázemí sportovního areálu
• schválený příspěvek: 2 250 000 korun

2. SK Chválkovice, o. s.
• rekonstrukce budovy, přístavba šaten, umělé osvětlení a zavlažování hřiště
• schválený příspěvek: 3 000 000 korun

3. TJ Slovan Černovír, o. s.
• modernizace fotbalového areálu – vybudování hřiště s umělým povrchem a osvětlením
• schválený příspěvek: 2 300 000 korun

4. Motosport Nemilany, o. s.
• výsadba a údržba zeleně na motokrosové trati
• schválený příspěvek: 48 000 korun

5. SK Sigma Olomouc MŽ, o. s.
• rekonstrukce, údržba a zajištění provozu skateparku v Neředíně
• schválený příspěvek: 195 000 korun

6. Lanové centrum Proud, o. s.
• zkvalitnění a obnova lanového centra v Olomouci
• schválený příspěvek: 30 000 korun

7. TJ Sokol Olomouc, o. s.
• oprava střechy a zateplení stropů sokolovny
• schválený příspěvek: 500 000 korun