„Svátky trávím poslední dva roky už se ženou. Když jsme ale ještě byli doma, tak jsme více dodržovali tradice. Možná kromě toho čekání na zlaté prasátko. Většinou jsem to nevydržel a musel si vzít nějaké jídlo,“ culí se Michal Hubník.
Na Hanou přestoupil z valašského Halenkova, kde kromě čekání na zlaté prasátko dodržují i další vánoční zvyky. Trhání barborky, zpívání koled, vánoční koncerty v kostele, tradiční jarmarky, pouštění lodiček ze skořápek od ořechů nebo házení papučí.
„A dříve se dělaly zabijačky, pálila slivovice nebo udily klobásy,“ doplňuje Hubník.
Prožít vánoční svátky v nějaké exotice, to Michala moc neláká.
„Doma s rodinou, to jsou super Vánoce. Mám je strašně rád. Tu atmosféru, cukroví,“ dodává fotbalista SK Sigma Olomouc.
V jeho vánoční pohodě a cukroví nemůže chybět jedna specialita - pravý valašský frgál.
„Pravý frgál musí mít pěkně kulatý kraj. Ne takový zubatý, jaké se často prodávají,“ podotýká Hubník.
Ví, o čem mluví, protože sám rád peče a vaří a udělat pravý frgál pro něj není problém. A jak se z něj stal kuchař?
„Když jsem byl malý, tak mě to víc táhlo ke kuchyni než k práci venku,“ směje se Hubník.
„Třeba brácha chodil radši s taťkou v sedm sekat dřevo k dědovi. No a já jsem si rád přispal, a pak jsem musel mamce pomáhat doma v kuchyni. Tak jsem se k tomu dostal,“ podotýká útočník hanáckého klubu, který se naučil všechny kuchařské fígle.
„Je to všechno jenom o zkušenosti. Pak už to jde samo. Rád peču. Cukroví, karamelové řezy a tak. Jsem spíš na sladké,“ usmívá se Hubník.
Čtenáři Deníku si mohou sami zkusit upéct pravý valašský frgál podle receptu, jak ho dělají u Hubníků v Halenkově.
Pravý valašský frgál podle Michala Hubníka
Ingredience
1 a ½ kostky kvasnic Noeli
2 dcl mléka
3 vanilkové cukry
5 kostek měkkého tvarohu
22 dkg pískového cukru
7 vajec
½ kg polohrubé mouky
½ kg hrubé mouky
1 a ½ Hery
1 máslo
3 dcl rumu
Perník na posypání (perník na strouhání)
Mleté vlašské ořechy
Citronová kůra
Rozinky
Příprava
Těsto
Z kvasnic a mléka teplého 45 stupňů spolu s jedním vanilkovým cukrem uděláme kvásek.
Potom přidáme ½ kg polohrubé proseté mouky, 8 dkg pískového cukru, 1 celé vejce, dva žloutky, ½ ližčky soli, 10 dkg rozpuštěného tuku (Hera, máslo nebo olje), citronovou kůru, vymísíme těsto a necháme patnáct minut kynout.
Těsto vyklopíme na pomoučený vál, uděláme z něj bochánky (zhruba dvacetidekové) a necháme zase patnáct minut kynout. Postupně z bochánku vyválíme placku do tvaru koláče, dáme ji n apečící papír. Okraj těsta potřeme rozšlehaným celým vejcem a naneseme čtyři vrchovaté lžíce tvarohové směsi doprostřed. Lžící rozvádíme tvaroh na celý koláč.
Posypeme posypkou, rozemletým perníkem a poprášíme mletými ořechy. Dáme péct do vyhřtáté troby, pečeme dvanáct minut při teplotě kolem 180 stupňů.
Po vychladnutí poléváme rozpuštěným máslem s rumem. Rumem nešetříme a nelijeme ho do sebe!
Pozn.: Nejlepší jsou frgály druhý a další dny, na rozválení těsta je dobré mít kulaté dřevěné podložky.
Posypka
½ kg hrubé mouky
10 dkg ml. Cukru
1 vanilkový cukr
½ Hery
Nádivky
Tvarohová
5 kousků tvarohu (jedno a čtvrt kila)
10 dkg rozpuštěného tuku
3 žloutky
16 dkg pískového cukru
1 vanilkový cukr
Citronová kůra
Hrst umytých rozinek – směs rozmícháme.
Ze všech bílků nakonec vyšleháme společně s lžičkou citronové šťávy tuhý sníh a lehce vmísíme do tvarohu.
Hrušková
Kilo sušených hrušek uvaříme do měkka, vodu nevyléváme. Dáme vychladnout a pomeleme na masovém mlýnku. Přidáme 2 lžičky skořice, 2 lžičky mletého badyánu, 1 dcl rumu a podle chuti půl skleničky linecké marmelády nebo povidel. Směs má být lehce roztíratelná. Na koláče se dává méně, tak tři čtyři lžíce podle velikosti, může se zředit vývarem z hrušek. Pokud vám směs zůstane, dejte ji do mražáku a máte na příště na další koláče.
Maková
¼ kg máku umeleme. 140 dkg cukru uvedeme do varu ve dvou dcl mléka, přidáme mletý mát, citronovou kůru, lžičku skořice a provaříme. Vychladlou směs nanášíme na koláč.
Ořechová
25 dkg mletých ořechů
1 a ½ dcl mléka
140 dkg moučkového cukru
1 vanilkový cukr
30g piškotových drubků
Mléko s cukrem a vanilkovým cukrem uvedeme do varu, přisypeme ořechy, piškotové drobky a promícháme.