Za všechno může technický problém na třech tamních přejezdech. Ty jsou tak nyní nefunkční a přijíždějící vlak musí být nyní slyšet hlasitěji než obvykle.

S hlukem žijí lidé už více než měsíc a vyhlídky na klidný spánek zatím nemají.

Správa dráhy se snaží problém odtranit, najít závadu je však prý velmi obtížné.

Neobjednaný budíček se rozeznívá na trati mezi Olomoucí a Bohuňovicemi už uprostřed noci.

„Pak sice usnete, ale ne nadlouho. Za půl hodiny vlak houká znovu," popisuje Pavel Řehulka, který nebydlí přímo u trati, ale zhruba osm set metrů od ní.

A podobné stížnosti zaznívají ještě ze vzdálenějších míst.

„Vlaky troubí nahlas, poměrně dlouho a často. Určitě to trvá minimálně měsíc. Teď, když je teplo, spíme s otevřeným oknem a budí nás. Vadí nám to," říká obyvatelka, která žije poblíž obchodního domu Senimo.

Patnáctkrát za noc

Zásadní, co místním každý den od půl dvanácté v noci do páté hodiny ranní narušuje spánek, je intenzita houkání údajně se ozývá až patnáctkrát a pokaždé zvuk trvá zhruba pět sekund.

„Ze začátku to bylo hodně hlasité, ve 4.50 houkání všechny probudilo. Teď mám pocit, že se to trochu zlepšilo. Ale kdoví, jak to bude dál," komentuje Pavel Řehulka.

Je možné, že drobné zlepšení vyvolala stížnost Pavla Řehulky, kterou kvůli houkání poslal na České dráhy, tak i Správě železniční dopravní cesty (SŽDC).

Podle správy je na vině závada.

„V současnosti řešíme technický problém u třech přejezdů z olomouckého hlavního nádraží ve směru na Bohuňovice," uvádí mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Podle všeho se chyba objevuje kvůli zkratování kolejnicových pásů mezi sebou, i v okamžiku, kdy po nich souprava neprojíždí.

Houkáme víc kvůli neukázněným řidičům

Strojvůdci tedy musejí zpomalit na deset kilometrů v hodině a výrazněji houkat.

„Četnost a intenzita houkání je vyšší kvůli neukázněným řidičům, kteří vjíždějí na přejezdy i v okamžiku příjezdu vlaku, výjimkou nejsou ani vozidla městské hromad-né dopravy," vysvětluje.

Pavel Řehulka chápe, že závada se musí odstranit, ale nelíbí se mu, jak dlouho náprava trvá.

„Myslím, že podobný problém by měli být schopni odstranit v řádu dnů, možná i hodin," namítá.

Podle SŽDC opravu komplikuje fakt, že není možné přesně říct, kde ke zkratu, který prý nastává za deště, vlastně dochází.

„Přesný termín odstranění technického problému v tuto chvíli neznáme," přiznává Kateřina Šubová a žádá obyvatele, aby byli trpěliví.

Zatím jim nezbývá, než si dát před spaním špunty do uší.